O navă militară japoneză a trecut pentru prima dată prin strâmtoarea Taiwan: Crește tensiunea în Marea Chinei de Sud

O navă militară japoneză a trecut pentru prima dată prin strâmtoarea Taiwan: Crește tensiunea în Marea Chinei de Sud
China a militarizat pe deplin cel puțin trei din insulele pe care le-a construit în Marea Chinei de Sud. sursa: Hepta/ Zuma Press / Petty Officer 2nd Class Haydn Sm

O navă de război japoneză a traversat pentru prima dată strâmtoarea Taiwan între Taiwan și China, potrivit rapoartelor din presa japoneză. Nava va participa la exerciții militare în Marea Chinei de Sud, au declarat miniștrii japonezi, citați de BBC.

Japonia, Taiwanul sau China nu au comentat evenimentul

JS Sazanami, un distrugător naval, a trecut miercuri prin strâmtoarea de la nord la sud, însoțit de nave din Australia și Noua Zeelandă.
Nava va participa la exerciții militare în Marea Chinei de Sud, au declarat miniștrii japonezi, citați de BBC.

Aceasta ar fi o mișcare semnificativă a Japoniei, despre care se crede că a evitat să-și treacă navele prin strâmtoare pentru a nu supăra China, care pretinde că Taiwanul și strâmtoarea se autoguvernează.

Ziarul de stat chinez Global Times, citând o sursă anonimă, a declarat că armata chineză „a efectuat urmărirea și monitorizarea pe întregul curs [al navelor] și a avut situația sub control”.

S-a înregistrat o creștere a patrulelor din partea SUA și a aliaților săi pentru a-și afirma libertatea de navigație în strâmtoarea Taiwan de 180 km.

Atât SUA, cât și Taiwan spun că aceasta este o rută cheie de transport maritim și comercial prin care trece aproximativ jumătate din flota globală de nave containere, face parte din apele internaționale și este deschisă tuturor navelor navale.

Beijingul, care pretinde suveranitatea și jurisdicția asupra strâmtorii, nu este de acord

Timp de decenii, flota SUA din Pacific a fost singura marina străină care a tranzitat în mod regulat strâmtoarea. Dar recent i s-au alăturat Canada și Australia, Marea Britanie și Franța. În urmă cu două săptămâni, Germania a trecut cu două nave marine militare prin strâmtoare pentru prima dată în decenii.

Armata Chinei a acuzat Germania că a crescut riscurile de securitate prin navigarea prin strâmtoare pe 13 septembrie, dar Berlinul a spus că a acționat în conformitate cu standardele internaționale. A fost prima dată în 22 de ani când o navă germană a traversat strâmtoarea.

Aceste tranzite sunt extrem de politice și concepute pentru a arăta Chinei că America și aliații săi nu acceptă pretențiile Beijingului.
Pentru Japonia, este, de asemenea, un alt pas mare față de politica sa de lungă durată de a nu contesta în mod direct China.

Joi, secretarul-șef al cabinetului japonez nu a confirmat detaliile operațiunii navale, dar a spus că Japonia a simțit un puternic sentiment de criză după încălcările repetate ale spațiului aerian de către armata chineză, despre care a spus că au avut loc una după alta într-o perioadă scurtă de timp.

Taiwan nu a comentat evenimentul în mod direct, dar ministerul său apărării a declarat miercuri că a înregistrat o creștere a numărului de avioane militare chineze care operează în jurul insulei.

Bec Strating, profesor de relații internaționale la Universitatea La Trobe din Australia, a declarat că tranzitul Japoniei este „parte a unui model mai larg de prezență navală mai mare a țărilor din Asia și dincolo de Asia care sunt preocupate de afirmațiile maritime ale Chinei”.

„Japonia, în special, s-a confruntat cu tacticile „zonei gri” ale Chinei în Marea Chinei de Est”, a declarat ea pentru agenția de presă AFP.
Tacticile de război în zona gri au drept scop slăbirea unui adversar pe o perioadă prelungită de timp, spun analiştii.

Săptămâna trecută, Beijingul a trimis pentru prima dată un portavion între două insule japoneze de lângă Taiwan. În august, un avion spion chinez a zburat în spațiul aerian al Japoniei, ceea ce a determinat Tokyo să condamne incursiunea ca fiind „cu totul inacceptabilă” și o „încălcare gravă a suveranității”.

Liderii grupului de națiuni Quad – Japonia, Australia, India și SUA – au declarat săptămâna trecută că vor extinde cooperarea în domeniul securității maritime pentru a contracara prezența tot mai mare a Chinei în Marea Chinei de Sud.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`