După ce a fost amenințat cu execuția timp de 56 de ani, cel mai longeviv condamnat la moarte din lume a fost achitat fiind găsit nevinovat

După ce a fost amenințat cu execuția timp de 56 de ani, cel mai longeviv condamnat la moarte din lume a fost achitat fiind găsit nevinovat
Sursa foto: Shutterstock

Un bărbat în vârstă de 88 de ani, care este cel mai longeviv condamnat la moarte din lume, a fost achitat de un tribunal japonez, după ce a constatat că probele folosite împotriva sa au fost fabricate.

Iwao Hakamada a fost amenințat cu execuția timp de 56 de ani

Iwao Hakamada, care se află condamnat la moarte de mai bine de jumătate de secol, a fost găsit vinovat în 1968 pentru uciderea șefului său, a soției bărbatului și a celor doi copii adolescenți ai lor.

I s-a acordat recent dreptul la rejudecare pe fondul suspiciunilor că anchetatorii ar fi putut fabrica dovezi care au condus la condamnarea lui pentru crimă cvadruplă.

Cazul lui Hakamada este una dintre cele mai lungi și mai faimoase saga juridice din Japonia, potrivit BBC.
Cazul a atras un interes public larg răspândit, aproximativ 500 de persoane făcând coadă pentru locuri în sala de judecată din Shizuoka joi.
Pe măsură ce verdictul a fost pronunțat, susținătorii lui Hakamada din afara tribunalului au aplaudat și au strigat „banzai” – o exclamație japoneză care înseamnă „ura”.

Hakamada nu a fost în instanță, deoarece a fost scutit de la toate ședințele de judecată din cauza stării sale mentale deteriorate.
Trăiește sub îngrijirea surorii sale din 2014, când a fost eliberat din închisoare și a fost rejudecat de un tribunal japonez.

Hakamada a fost învinovățit pe nedrept pentru moartea unei întregi familii

Fost boxer profesionist, Hakamada lucra la o fabrică de procesare a miso în 1966, când trupurile angajatorului său, ale soției bărbatului și ale celor doi copii au fost recuperate dintr-un incendiu la casa lor din Shizuoka, la vest de Tokyo. Toți patru fuseseră înjunghiați mortal.
Autoritățile l-au acuzat pe Hakamada că a ucis familia, a dat foc casei lor și a furat 200.000 de yeni în numerar.

Hakamada a negat inițial că a jefuit și ucis victimele, dar mai târziu a dat ceea ce a ajuns să descrie drept o mărturisire forțată în urma bătăilor și a interogatoriilor care au durat până la 12 ore pe zi.

În 1968 a fost condamnat pentru crimă și incendiere și condamnat la moarte. Ani de zile, însă, avocații lui Hakamada au susținut că DNA-ul recuperat din hainele găsite la fața locului nu se potrivește cu cel al incriminatului, invocând posibilitatea ca obiectele să aparțină altcuiva. Avocații au mai sugerat că poliția ar fi putut inventa probele.

Argumentul lor a fost suficient pentru a-l convinge pe judecătorul Hiroaki Murayama, care în 2014 a remarcat că „hainele nu erau cele ale inculpatului”.

„Este nedrept să reținem în continuare inculpatul, deoarece posibilitatea nevinovăției sale a devenit clară”, a spus Murayama la acea vreme.
Hakamada a fost apoi eliberat din închisoare și a primit dreptul la un nou proces.

Procedurile juridice prelungite au făcut ca anul trecut să înceapă rejudecarea – și joi dimineață instanța să declare verdictul.

Probele au fost fabricate de către procurori

Pe lângă faptul că l-a găsit pe Hakamada nevinovat, judecătorul a mai concluzionat că probele cheie ale procurorilor au fost fabricate.
Decenii de detenție, mai ales în izolare, cu amenințarea mereu prezentă a execuției, au avut un impact grav asupra sănătății mintale a lui Hakamada, potrivit avocaților și familiei sale.

Sora sa, Hideko, în vârstă de 91 de ani, pledează de mult pentru eliberarea sa. Anul trecut, când a început rejudecarea, ea și-a exprimat ușurarea și a spus că „în sfârșit mi-a fost ridicată o greutate de pe umeri”.

Procesele de rejudecare a condamnaților la moarte sunt rare în Japonia – cel al lui Hakamada este doar al cincilea în istoria postbelică a Japoniei.

Alături de Statele Unite, Japonia este singura țară din G7 care încă mai impune pedeapsa capitală, condamnații la moarte fiind anunțați că vor fi spânzurați cu doar câteva ore înainte.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`