Klaus Iohannis: „România sprijină pe deplin Inițiativa de Pace a Președintelui Zelenski” / „Acest război brutal a afectat deja națiuni și oameni din întreaga lume”

Klaus Iohannis: România sprijină pe deplin Inițiativa de Pace a Președintelui Zelenski / Acest război brutal a afectat deja națiuni și oameni din întreaga lume
Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut miercuri, la New York intervenția națională în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 79-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite. Klaus Iohannis a subliniat că România va susține întotdeauna ordinea mondială internațională, cu ONU în centrul ei:

Klaus Iohannis, discurs la ONU

“Dacă vrem să găsim soluții, trebuie să avem o viziune mai responsabilă asupra lumii. Să-i înțelegem provocările.

Să ne amintim ce ne-a adus aici împreună în primul rând. Pacea ca stare de spirit, ca scop, ca instrument.

În mod regretabil, observăm în întreaga lume că insecuritatea, violența, conflictele și chiar războiul au pus stăpânire pe lumea noastră.

Principala noastră provocare este găsirea soluțiilor atât de necesare pentru restabilirea și protejarea păcii. În caz contrar, ordinea internațională și dreptul internațional sunt irosite.

Atunci când diplomația este cel mai dificil instrument de folosit, exact atunci este momentul în care trebuie să o utilizăm cel mai mult”.

Iohannis a vorbit despre consecințele războiului din Ucraina, precizând că acest război a declanșat cea mai mare criză de securitate din istoria recentă a Europei, încălcând dreptul internațional și având implicații mult dincolo de Europa.

“În acest context, România a acordat un sprijin puternic și multidimensional Ucrainei și poporului său și ne-am angajat să îl menținem atât timp cât va fi nevoie.

În același timp, România își va continua sprijinul necondiționat pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova, a doua cea mai afectată țară de acest război.

Securitatea noastră nu este regională, ci globală. Acest război brutal a afectat deja națiuni și oameni din întreaga lume.

Securitatea alimentară stă mărturie. Țara mea are un rol crucial în facilitarea exporturilor de cereale din Ucraina prin porturile noastre de pe Dunăre și de la Marea Neagră.

Un conflict pe termen lung este inacceptabil și trebuie să rămânem ferm pe poziție. Ucraina are nevoie de sprijinul hotărât al tuturor statelor membre ale ONU, hotărâte să respecte dreptul internațional și Carta ONU.

România sprijină pe deplin Inițiativa de Pace a Președintelui Zelenski: este singura abordare care poate asigura o pace justă și durabilă, fiind în deplin acord cu Carta ONU și cu dreptul internațional”.

Iohannis, despre situația din Orientul Mijlociu

Cât privește situația din Orientul Mijlociu, Klaus Iohannis a precizat că încetarea ostilităților, eliberarea în siguranță a tuturor ostaticilor și facilitarea transportului în siguranță a ajutorului umanitar pentru civilii din Gaza sunt imperative nenegociabile.

“În plus, susținem toate eforturile de reluare a procesului politic bazat pe soluția celor două state, coexistând în pace și securitate, în interiorul unor frontiere sigure și recunoscute.

În general, în întreaga lume, există apeluri alarmante pentru a pune capăt încălcărilor flagrante ale drepturilor omului, sub multe forme și având rădăcini în cauze diferite.

Există un sentiment al urgenței care rămâne fără răspuns.

Prevenirea conflictelor și menținerea păcii sunt instrumente esențiale în această privință. În același timp, trebuie să sprijinim cooperarea cu organizațiile regionale, având în vedere rolul lor în prevenirea, menținerea și impunerea păcii”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`