Câți bani primește în plus, după recalculare, un pensionar care are o vechime de 36 de ani

Câți bani primește în plus, după recalculare, un pensionar care are o vechime de 36 de ani
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Recalcularea pensiilor a creat nenumărate discuții, dar și nemulțumiri în rândul pensionarilor. Unii au primit doar câțiva lei în plus, alții nu au primit deloc sau chiar suma rezultată după recalculare a fost mai mică față de cât primeau înainte. Însă, dacă se află în această situație, adică pensia e mai micî după recalculare, acei pensionari trebuie să știe că vor primi pensia pe care o aveau înainte, nu li se va tăia din venit, după cum a anunțat ministrul Muncii.

Totodată, s-a decis ca perioadele petrecute în șomaj, în armată sau la facultate nu sunt considerate contributive. Acestea pot însuma mai mult de șase ani, dar pentru fiecare an se acordă doar 0,25 puncte de contributivitate.

Câți bani primesc în plus pensionarii, în funcție de anii lucrați

De exemplu, în cazul unui pensionar care are o vechime de 39 de ani, pensia lui va crește cu 830 de lei, fiind adăugate 6,25 puncte de contributivitate, potrivit Newsweek.ro.

Valoarea punctului de referință este de 81 de lei.

De exemplu, o persoană cu 36 de ani de muncă va primi o majorare de 506 lei la pensie, rezultat din înmulțirea punctajului de contributivitate de 6,25 cu valoarea punctului.

Persoanele care au o vechime între 20 și 25 de ani nu vor beneficia de această creștere.

Un român care a lucrat 26 de ani, va primi în plus 40 de lei la pensie, corespunzător la 0,5 puncte de contributivitate.

La 27 de ani de muncă, se adaugă un singur punct de referință, ceea ce înseamnă un supliment de 81 de lei.

Dacă un român are 28 de ani de vechime, va primi în plus 121 de lei la pensie, calculat pe baza a 1,5 puncte (0,5 puncte pentru fiecare an după 25 de ani), înmulțite cu valoarea de 81 de lei a punctului.

Pe ce principiu s-a mers la procesul de recalculare

Cu cât ai vechimea mai mare, cu atât vei primi mai mult, acesta este principiul pe care se merge acum.

Pentru cei care au lucrat 29 de ani, se va acorda un supliment de 161 de lei, echivalent cu două puncte de referință.

La 30 de ani de vechime, pensia se va majora cu 202 lei. O persoană cu 31 de ani de muncă va beneficia de un plus de 263 de lei, adică 3,25 puncte.

Cei care au lucrat cu carte de muncă 40 de ani, vor avea parte de o majorare a pensiei de 911 lei, corespunzător la 6,25 puncte.

Cei cu 45 de ani de vechime, vor primi 1.316 lei la pensie, tot 6,25 puncte.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:06 - Vladimir Putin amenință cu armele nucleare și redefinește ce înseamnă pentru Rusia o agresiune a Occidentului
23:01 - Cappadocia la doar câțiva kilometri de București. Zborul cu balonul care cucerește România
23:01 - Un cetățean bulgar a sunat la 112 și a reclamat furtul a peste 20 de tone de cafea în Caraș-Severin. Ce s-a întâmplat după patru luni
22:26 - Un taximetrist aflat sub influența băuturilor alcoolice a produs dezastru pe străzile din Capitală. A produs 3 accidente și a lovit 7 mașini
22:23 - Klaus Iohannis critică autoritățile în urma inundațiilor din Moldova: „Mulţi n-au avut nicio avertizare. Au aflat de la vecini că vine apa”
22:02 - Elevii și studenții vor beneficia de transport gratuit cu metroul. Metrorex a anunțat ce trebuie să facă beneficiarii până în 2025
21:53 - Cum ajută „Ora cu și pentru animale” la formarea copiilor. Ce presupune noul opțional propus de școlile din Ilfov
21:50 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre posibila candidatură la Senat a lui Iohannis: „Toată problema a început de la PSD care una a spus în spatele ușilor închise, alta a făcut în realitate”
21:49 - Cristina Prună, după declarația președintelui României, cu privire la candidatura la Senat: Dacă ne uităm la Iohannis, parcă ne aducem aminte de Liviu Dragnea, cu OUG 13. Totuși, mai există și acea portiță, la AEP (VIDEO)
21:40 - Un pui de pinguin imperial a devenit o vedetă pe rețelele sociale. Cum a ajuns așa faimos