NATO plănuiește să coordoneze transportul unui număr mare de trupe rănite de pe liniile frontului în scenariul unui război cu Rusia, posibil prin intermediul trenurilor medicale întrucât evacuările aeriene ar putea să nu fie fezabile, a declarat un generalul-locotenent Alexander Sollfrank, șeful comandamentului pentru logistică din cadrul Alianței, într-un interviu pentru Reuters.
Viitorul scenariu de evacuări medicale va arăta diferit față de experiențele aliaților din Afganistan și Irak, spune generalul german.
Într-un eventual conflict cu Rusia, armatele occidentale probabil că ar avea de-a face cu o zonă de conflict mult mai mare, un număr mai mare de trupe rănite și o lipsă a superiorității aeriene cel puțin temporară în proximitatea frontului, a explicat Alexaner Sollfrank.
„Provocarea va fi asigurarea rapidă a îngrijirii de înaltă calitate pentru, în cel mai rău caz, un număr mare de răniți”, a declarat el, fără să menționeze bilanțul la care s-ar aștepta NATO într-un asemenea scenariu.
Planificarea evacuărilor medicale face parte dintr-o acțiune mult mai amplă a NATO, determinată de invazia Rusiei în Ucraina, de a-și revizuri și de a-și spori capacitatea de descurajare și apărare împotriva oricărui asalt rusesc.
Armata Germaniei a declarat că se așteaptă ca Rusia să fie capabilă să atace o țară NATO cel mai devreme în 2029. De partea cealaltă, Vladimir Putin descrie Occidentul ca fiind agresorul deoarece înarmează Ucraina.
Războiul din Ucraina a generat cea mai aspră confruntare dintre Rusia și Occident după Criza Rachetelor Cubaneze din 1962.
Alexander Sollfrank conduce comandamentul comun de sprijin și abilitare al NATO (JSEC), care este însărcinat cu coordonarea unei mișcări rapide pentru trupele și tancurile aliate în Europa, precum și cu pregătiri logistice de genul depozitării de muniții pe Flancul Estic.
Recent, JSEC, care își are sediul la Ulm, în sudul Germaniei, a pus în operă un exercițiu de coordonare a fluxurilor de pacienți.
În scenariul unui conflict cu Rusia, trupele rănite nu numai că ar trebui transportate pe o distanță mai mare decât în alte războaie, atrage atenția Sollfrank. Apărarea anti-aeriană și avioanele rusești ar pune în pericol zborurile de evacuare medicală într-un mod în care insurgenții din Irak și Afganistan nu o puteau face, creând probabil nevoia de trenuri medicale care să poată transporta mai mulți răniți decât aeronavele în același interval de timp.
„În primul rând va trebui obținută superioritatea aeriană. Va fi nevoie de timp pentru a reuși pe toată lungimea și profunzimea liniei frontului”, a atras atenția șeful JSEC din cadrul NATO.