Statele UE au votat retrogradarea statutului de protecție a lupilor. De ce se spune că uciderea lupilor a devenit o chestiune personală a Ursulei von der Leyen

Statele UE au votat retrogradarea statutului de protecție a lupilor. De ce se spune că uciderea lupilor a devenit o chestiune personală a Ursulei von der Leyen
Sursa Foto: Freepik.com

Statele membre ale UE au votat miercuri în favoarea scăderii statutului de protecție a lupilor, într-o mișcare criticată care deschide calea pentru o relaxare a regulilor stricte de vânătoare.

Lupii cenușii au fost practic exterminați în Europa cu un secol în urmă

Reprezentanții celor 27 de țări ale blocului au susținut o propunere de a promova modificări la o convenție internațională privind fauna sălbatică, care ar determina ca specia să fie retrogradată de la „strict protejat” la „protejat”.

Comisia Europeană, care a prezentat inițial planul, a salutat aprobarea acestuia de către o majoritate calificată a statelor membre în cadrul unei reuniuni de la Bruxelles.

Lupii cenușii au fost practic exterminați în Europa cu un secol în urmă, dar, datorită eforturilor de conservare, numărul lor a revenit, declanșând urlete de protest din partea fermierilor furioși pentru pierderile de animale.

„Adaptarea stării de protecție va fi un pas important pentru a aborda provocările generate de creșterea populației de lup, păstrând în același timp obiectivul general de a atinge și menține o stare de conservare favorabilă pentru specie”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al comisiei, Adalbert Jahnz.

În 2023, au existat haite de reproducere de lupi cenușii în 23 de țări ale Uniunii Europene, cu o populație totală estimată la aproximativ 20.300 de animale, făcând ca animalele să intre în contact mai frecvent cu oamenii.

Unii spun că problema lupilor a devenit una personală pentru von der Leyen

Anunțând planurile de revizuire a statutului speciei anul trecut, șefa Comisiei Ursula von der Leyen a spus că „concentrarea haitelor de lupi în unele regiuni europene a devenit un pericol real, în special pentru animale”.

Anul trecut, chiar von der Leyen și-a pierdut poneiul Dolly care a fost atacat de un lup care s-a strecurat în incinta sa de pe proprietatea rurală a familiei ei din nordul Germaniei, iar acest lucru i-a făcut pe unii să sugereze că problema a devenit una personală pentru von der Leyen, amintește France24.

Lupul a devenit o specie „strict protejată” conform Convenției de la Berna din 1979, din care UE este parte.
Legea permite ca animalul să fie ucis sau capturat numai atunci când reprezintă o amenințare pentru animale, sănătate sau siguranță.
Propunerea comisiei ar slăbi astfel de reguli, retrogradând lupii la specii „protejate”.

În ciuda protestelor activiștilor pentru drepturile animalelor, acest lucru ar permite reluarea vânătorii sub o reglementare strictă.
Peste 300 de grupuri pentru protecția mediului și a animalelor s-au opus mișcării, argumentând că este prematură, deoarece, chiar dacă numărul populației a crescut, recuperarea lor este încă în desfășurare.

„Vedem aceasta ca pe o propunere motivată politic și deloc bazată pe știință”, a declarat pentru AFP Sabien Leemans, ofițer senior de politici la grupul de mediu WWF.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`