Viitura de pe Dunăre lovește România mai târziu. Fluviul va avea un debit maxim de 8.000 mc/s

Viitura de pe Dunăre lovește România mai târziu. Fluviul va avea un debit maxim de 8.000 mc/s
Dunarea/ Sursa foto: Pixabay

Viitura de pe Dunăre va lovi România puțin mai târziu decât a fost prognozat inițial, ci anume în data de 1 octombrie și va atinge debitul maxim de 8.000 mc/s, au anunțat reprezentanții Administraţiei Naţioanale „Apele Române” (ANAR).

Situația Dunării, monitorizată

Astăzi, debitul Dunării a ajuns la valoarea de 6.600 mc/s, aproape dublu față de media multianuală a lunii septembrie și va crește până la valoarea de 8.000 mc/s, până la data de 1 octombrie, transmit reprezentanții ANAR, conform observatornews.

„Prognoza a fost elaborată pe baza ultimelor date din bazinul Dunării, a estimărilor şi a informaţiilor suplimentare primite în urma consultărilor avute cu experţii de la Centrele Naţionale de Prognoze Hidrologice din Ungaria şi Serbia, a precipitaţiilor prognozate pentru următoarea perioadă, precum şi a modificării atenuării acestei viituri în zonele natural inundabile, în amonte de Bogojevo. De aceea, atenuarea este mai mare faţă de condiţiile anterioare (ca urmare a reducerii semnificative a debitului maxim şi a volumului undei de viitură)”, adăugă aceștia.

Reprezentanții ANAR au transmis că monitorizează constant nivelurile și linia de apărare de la Dunăre, iar în cazul în care va fi necesar vor dubla agenții hidrotehnici.

„Hidrologii de la nivelul celor şapte Administraţii Bazinale de Apă – Apele Române Banat, Apele Române Jiu, Apele Române Olt, Apele Române Argeş-Vedea, Apele Române Buzău – Ialomiţa, Apele Române Prut – Bârlad şi Apele Romane Dobrogea – Litoral transmit permanent informaţiile despre nivelurile Dunării în vederea reactualizării prognozelor şi după caz a emiterii unor noi avertizări/atenţionări hidrologice.
Au fost informaţi deţinătorii de lucrări hidrotehnice, inclusiv Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare pentru a verifica sub-traversările la diguri, precum şi stadiul de funcţionare a staţiilor de pompare”, mai spune ANAR.

Autoritățile române s-au pregătit cu mii de saci, materiale și utilaje care se află aproape de fluviul din partea României. Cei 1.100 de kilometrc de diguri din administrare și punctele care au fost vulnerabile s-au consolidat.

Dunărea creează probleme în Serbia

Autoritățile din Serbia au emis alerte pentru populație după ce debitul Dunării a crescut considerabil. Oamenii au fost avertizați să nu se apropie foarte mult de malul apei, conform Digi24.

„Apa vine și continua să vină. Nivelul Dunării este ridicat și încă în creștere. Dunărea este o apă mare, dar va mai veni, o jumătate de metru, dacă nu mai mult. Acest ponton va fi sub apă. Sâmbată, duminică, aproximativ, este asteptat acel val”, estimează un alt localnic.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`