Ucraina se bazează pe India pentru a ajuta la obținerea unui acord de pace cu Putin

Ucraina se bazează pe India pentru a ajuta la obținerea unui acord de pace cu Putin
Prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, alături de Vladimir Putin / Sursa foto: AFP

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit luni seară la New York cu Modi, iar în timpul vizitei cei doi lideri și cei aflați în anturajul lor au discutat care ar trebui să fie calea către un acord de pace, potrivit POLITICO.

Ucraina speră că Modi va ajuta la încetarea războiului

Un oficial ucrainean important, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a discuta subiectul sensibil, a confirmat că India este marea speranță a Kievului de a ajunge la un pact de pace cu Putin.

Potrivit oficialului, Modi a fost clar în discuțiile din vară cu Kievul că Ucraina va trebui inevitabil să facă compromisuri cu privire la unele lucruri pentru a pune capăt războiului – propunerea de a pune capăt războiului nu ar trebui să includă cedarea teritoriului Rusiei.

Când Modi a vizitat Moscova în iulie și l-a îmbrățișat cu căldură pe președintele rus Vladimir Putin, răspunsul de la Kiev a fost usturator. Zelenski a numit îmbrățișarea – în aceeași zi în care o rachetă rusă a ucis zeci de ucraineni – „o mare dezamăgire și o lovitură devastatoare pentru eforturile de pace”.

Dar de atunci, Ucraina a ajuns să considere din ce în ce mai mult de India – cea mai populată națiune din lume, care a promovat de multă vreme nealinierea în relațiile sale externe – ca intermediarul său ideal în relațiile cu Kremlinul.

În timp ce New Delhi s-a abținut în mod constant de a condamna invazia Ucrainei de către Rusia, a vorbit constant în sprijinul respectării suveranității și integrității teritoriale și a punerii capăt războiului. La șase săptămâni după ce călătoria sa la Moscova a stârnit supărarea ucrainenilor, Modi a călătorit la Kiev pentru a se întâlni cu Zelenski. El a promis că va fi „prieten” al Kievului și va ajuta la încheierea unui acord de pace.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`