Harris vs. Trump. Cine conduce sondajele?

Harris vs. Trump. Cine conduce sondajele?
Sursa foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Vicepreședintele democrat Kamala Harris îl conduce pe republicanul Donald Trump cu 47% la 40% în cursa pentru câștigarea alegerilor prezidențiale din SUA din 5 noiembrie, ea părând să estompeze avantajul lui Trump în ceea ce privește economia și locurile de muncă, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos publicat marți.

Harris, avans de șase puncte procentuale pe baza cifrelor nerotunjite

Harris avea un avans de șase puncte procentuale pe baza cifrelor nerotunjite – care o arătau cu sprijinul a 46,61% dintre alegătorii înregistrați, în timp ce Trump era susținut de 40,48%, potrivit sondajului încheiat luni și efectuat pe durata a trei zile. Avansul democratei a fost ușor mai mare decât avantajul de cinci puncte pe care l-a avut față de Trump într-un sondaj Reuters/Ipsos din 11-12 septembrie.

Ultimul sondaj a avut o marjă de eroare de aproximativ patru puncte procentuale.

În timp ce sondajele naționale, inclusiv sondajele Reuters/Ipsos, dau semnale importante cu privire la punctele de vedere ale electoratului, rezultatele fiecărui stat ale Colegiului Electoral determină câștigătorul, șapte state probabil că vor fi decisive.

Sondajele au arătat că Harris și Trump se află umăr la umăr în ​​acele state de luptă, cu multe rezultate în marja de eroare a sondajelor. Un sondaj recent New York Times/Siena College a arătat că Trump are avantaje marginale în trei dintre aceste state – Arizona, Georgia și Carolina de Nord.

Trump, cea mai bună abordare a „economiei, șomajului și locurilor de muncă”

Întrebat care candidat a avut cea mai bună abordare a „economiei, șomajului și locurilor de muncă”, aproximativ 43% dintre alegătorii care au răspuns la ultimul sondaj Reuters/Ipsos l-au ales pe Trump, iar 41% l-au ales pe Harris. Avantajul de două puncte al lui Trump pe această temă se compară cu avansul său de trei puncte într-un sondaj Reuters/Ipsos din august și cu un avans de 11 puncte față de Harris la sfârșitul lunii iulie, la scurt timp după ce ea și-a lansat campania.

Harris a intrat în cursă după ce președintele Joe Biden și-a anulat efortul de realegere în urma unei performanțe slabe în dezbaterea împotriva lui Trump în iunie. La acea vreme, Trump era văzut pe scară largă ca fiind favoritul, parțial pe baza puterii sale percepute asupra economiei după câțiva ani de inflație ridicată sub administrația Biden.

Sondajele Reuters/Ipsos între aprilie și iunie au arătat, de asemenea, că alegătorii l-au ales pe Trump în locul lui Biden în privința economiei, șomajului și locurilor de muncă cu între cinci și opt puncte.

Trump a avut încă avantaje mari în unele măsuri de încredere în administrația sa economică. Un sondaj Reuters/Ipsos din august a întrebat alegătorii care candidat a avut o abordare mai bună a „economiei SUA” – fără referire specifică la locuri de muncă sau șomaj – iar Trump a condus cu 11 puncte, de la 45% la 36%.

Ambii candidați se concentrează asupra angajamentelor de campanie pe economie, despre care cel mai recent sondaj Reuters/Ipsos a arătat că este problema nr. 1 pentru alegători. Trump a declarat marți că va crea zone speciale de producție pe terenuri federale . De asemenea, el a promis că va crește tarifele la bunurile importate.

Harris a promis reduceri fiscale pentru familiile cu copii, precum și taxe mai mari pentru corporații. Se așteaptă ca ea să dezvăluie noi propuneri economice în această săptămână, chiar dacă unii consilieri recunosc că timpul se scurge pentru a convinge alegătorii cu argumente privind politica.

Media sondajelor menținută de FiveThirtyEight.com arată o cursă strânsă la nivel național, Harris conducând Trump cu 48,3% la 45,8%.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`