Iași: 13 minore însărcinate au fost internate săptămâna trecută. Medic: „Majoritatea nu au nicio noțiune despre sarcină sau naștere și abia acum află primele informații despre contracepție”

Iași: 13 minore însărcinate au fost internate săptămâna trecută. Medic: „Majoritatea nu au nicio noțiune despre sarcină sau naștere și abia acum află primele informații despre contracepție”
Sursa foto: Pixabay

În perioada 16-22 septembrie, 13 minore cu vârste între 14 și 17 ani au fost internate în Iași, 90% dintre ele pentru naștere, iar restul din cauza unor complicații apărute în timpul sarcinii, informează Ziarul de Iași. Toate mamele minore provin din mediul rural.

Tot mai multe mame minore în Iași

Medicii au concluzionat că majoritatea nou-născuților sunt rezultatul concepțiilor petrecute în perioada sărbătorilor de iarnă.

„De această dată, am avut un număr semnificativ de minore care au născut. De obicei, înregistrăm cinci sau șase cazuri. Până acum, numărul a fost constant”, a declarat Dr. Irina Cațighera, medic primar în Planificare Familială, pentru Zirul de Iași.

Toți copiii au fost luați acasă de mamele lor.

„Majoritatea nu au nicio noțiune despre sarcină sau naștere și abia acum află primele informații despre contracepție și planificare familială, practic în momentul în care se pregătesc deja să nască. Un alt aspect important este că aceste sarcini nu doar că sunt neplanificate, dar nu sunt nici monitorizate medical”, a mai afirmat Dr. Irina Cațighera.

Peste 30 de minore din județul Botoșani au devenit mame în 2024

O altă statistică, de data aceasta pentru județul Botoșani, arată că 33 de adolescente cu vârste între 15 şi 17 ani au dat naştere la 20 de băieţei şi 13 fetiţe de la începutul acestui an.

26 dintre mamele minore sunt din mediul rural, iar restul din urban. Patru dintre bebeluși sunt în plasament la asistenţi maternali.

Potrivit datelor oficiale consultate de Asociaţia Prematurilor, anul trecut 6.284 de copii au fost născuți de fete sub 18 ani.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`