Reguli noi pentru producătorii români. Autoritățile vor să introducă eticheta nutri-score

Reguli noi pentru producătorii români. Autoritățile vor să introducă eticheta nutri-score
Foto: Pixabay

Autoritățile din România vor să introducă eticheta nutri-score care să apară pe produsele ede la raft. Producătorii români vor putea alege dacă să adopte eticheta sau nu, dar comercianții vor fi obligați să aibă rafturi speciale pentru aceste produse. Proiectul de lege se află în dezbatere publică.

Ce este eticheta semafor

Eticheta nutri-score sau semafor, după cum mai este cunoscută, a fost introdusă pentru prima dată în Franța, iar autoritățile din Europa au tot dezbătut subiectul legat de obligativitatea sa, conform știrileprotv.

Eticheta arata ca un tabel cu litere de la A la E și de la verde la roșu. Dacă produsul este bogat în proteine și fibre, va fi verde, dacă are multe grăsimi, sare și zahăr, scorul va fi portocaliu sau roșu.

Prin această semnalizare românii vor putea alege mai ușor produsele sănătoase, iar măsura ar putea reduce obezitatea, diabetul și bolile cardiovasculare, sunt de părere autoritățile.

Cu toate acestea, eticheta nutri-score nu se aplică pentru toate tipurile de produse, printre care și cele românești sau cu indicație geografică protejată.

Producătorii nu sunt încântați de idee

Dar, producătorii români pot alege dacă vor să adopte acest sistem, dar dacă îl vor urma au mai multe proceduri de făcut.

„Sistemul nutri-score nu este românesc. Este franțuzesc și atunci ca să poată folosi acest sistem trebuie să se adreseze autorității de sănătate publică din Franța. Cum? E treaba lor? Bravo. Exact. Pai ce treabă am eu”, a spus Sebastian Hotca – vicepresedinte ANPC.

Producătorii spun că documentele sunt greu de obținut, ceea ce face ca interesul lor pentru a Adera sistemul să fie foarte scăzut.

În plus, în magazine vor exista rafturi speciale unde se vor regăsi produsele cu eticheta nutri-score.

Operatorii economici trebuie să anunțe ANPC legat de introducere etichetei, altfel riscă amenzi cuprinse între 10.000 și 50.000 de lei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`