O familie din Bihor a dat lovitura cu o afacere cu tradiție. O jumătate de litru din ceea ce produc se vinde și cu 200 de lei

O familie din Bihor a dat lovitura cu o afacere cu tradiție. O jumătate de litru din ceea ce produc se vinde și cu 200 de lei
Sursa foto: Freepik.com

Toamna este sezonul pălincii în distilerii, iar în Bihor, o familie a dat lovitura cu această băutură, care în urma recoltelor din acest an va fi de bună calitate, datorită zahărului din fructe.

Familia din Bihor are o rețetă secretă de pălincă

În satul bihorean Tulca, Florian Chișe este cunoscut pentru pălinca de bună calitate pe care o produce. Acesta realizează în fiecare an pălincă după o rețetă secretă, păstrată în familie de mai bine de un secol, conform observatornews.ro. 

„După ce facem 4-5 cazane acolo, le transferăm în cazanul care e dublu distilat, asta durează în jur de 6-7-8 ore. Acelaşi lucru, doar că atunci totul era manual. Apa se trăgea din fântână manual, acum avem de la reţea. Aici era manul învârtit, acum avem motor, ne-am emancipat şi noi un pic”, a declarat Florian Chișe.

La acest proces iau parte și localnicii

Localnicii își prepară și ei pălinca aici. Orice familie își poate produce anual până la 50 de litri de pălincă pentru consum propriu, iar cei care depășesc cantitatea au nevoie de certificat de producător.

„Sper să fac şi eu vreo 50 de litri de pălincă, din vreo tonă de prune, împreună cu mere amestecate. Venim de dimineaţă şi durează la fiecare cazan în jur de 4 ore, depinde şi de prune cum sunt, ce lemne ai… „, a declarat Gheorghe Trif, localnic.

Din 100 de kilograme de fructe se obțin în jur de 7 litri de băutură. Toată pălinca realizată de familia lui Florian Chișe ajunge în butoaie de stejar, care sunt păstrate la răcoare în pivniță. „Pălinca e bună când o ai, dar o pălincă bună este după ce a ajuns la maturitate, eu minim 6 luni de zile o ţin în butoaie”, a mai spus Florian Chișe.

Cumpărătorii sunt interesați de pălinca tradițională, dar și de sortimente mai deosebite, precum o sticlă de băutură cu un fruct în interior. O jumătate de litru de pălincă de prune costă 100 de lei, iar soiurile mai deosebite pot ajunge şi la 200 de lei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:24 - Marcel Ciolacu, despre captura record de cocaină: Un semnal important pentru a descuraja traficul de droguri. Veți avea un sprijin permanent din partea Guvernului în promovarea acțiunilor și politicilor antidrog
22:08 - Cele cinci beneficii ascunse ale cojilor de lămâie. În ce moduri pot fi folosite
22:03 - Kelemen Hunor, despre relația cu Viktor Orban: Este una corectă, bună. Dacă se schimbă ceva, vă anunț
22:02 - Patru români au furat 300.000 de lei de la mai multe supermarketuri din România, după ce au găsit o metodă inedită de a falsifica bonurile RetuRO
22:02 - Ludovic Orban: 100% va fi creștere de taxe la anul. PSD, de fapt, pregătește impozitul progresiv, care este o crimă împotriva economiei (VIDEO)
21:39 - Ludovic Orban: Iohannis nu vrea să se pensioneze și își dorește poziția de președinte al PNL și de premier într-o coaliție cu PSD. A făcut pact cu diavolul (VIDEO)
21:30 - România va fi lovită de ciclonul Ashley, în perioada în care Dunărea va avea debitul maxim. Se vor înregistra 100 de litri pe metrul pătrat în 48 de ore
21:25 - Radu Miruță (USR): Constituția spune foarte clar că președintele României este independent politic, nu face politică. Ce s-ar întâmpla în perioada asta de 3 luni? Am avea un președinte care ar candida la PNL, dar poate să spună că nu face politică? (VIDEO)
21:18 - Ludovic Orban: Iohannis, dacă vrea să candideze, să își dea demisia din funcția de Președinte. Sper că sunt ultimele zvârcoliri ale acestui zombie politic, care, în loc să servească poporul român, și-a făcut doar poftele personale (VIDEO)
21:13 - Ouăle din Ucraine se vând aproape instant în magazinele din România. Care este prețul pe care îl plătește un român pentru un singur cofraj