Somnul de calitate, împreună cu o alimentație corectă și cu o activitate fizică constantă contribuie la sănătatea organismului nostru și ne influențează viața într-un mod miraculos. Dr. nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit beneficiile reale pe care un somn odihnitor le poate aduce organismului nostru, dar și efectele dăunătoare ale lipsei somnului.
Invitată în emisiunea lui Cătălin Măruță, dr. nutriționist Mihaela Bilic a spus cât de grave pot fi efectele lipsei de somn asupra organismului, dar și care este numărul optim de ore de somn per zi.
Conform afirmațiilor făcute de Mihaela Bilic, somnul este singurul element care poate hrăni celula nervoasă, iar lipsa acestuia ne afectează organismul mai mult decât lipsa hranei ar face-o. Un somn de 8-9 ore se poate numi un somn de calitate și este un factor extrem de important pentru imunitatea noastră, potrivit Cancan.
„Un somn de calitate, profund, de 8-9 ore este miraculos pentru organism și pentru imunitate. Somnul este singurul element care hrănește celula nervoasă.
Dacă ne privăm neuronii de somn înnebunim și murim, așa cum nu se întâmplă dacă suntem înfometați. Fără mâncare putem trăi, fără somn nu”, a declarat dr. nutriționist Mihaela Bilic, în cadrul emisiunii lui Cătălin Măruță.
În intervalul de 8-9 ore pe care le dormim, au loc regenerarea și pregătirea organismului pentru următoarea zi. Pentru copii, somnul înainte de ora 00:00 este esențial, întrucât hormonul de creștere se secretă în această perioadă.
„În somn neuronii se reechilibrează, se măresc, iar noi creștem în somn. De asta, copilul trebuie să îl culci la 22:00, să prindă somnul dinainte de miezul nopții, atunci când se secretă hormonul de creștere. Un alt aspect important este acela că organismul face curățenie în perioada somnului. Prin urmare, ficatul și tot metabolismul nostru scapă de celule moarte, bolnave, aceasta fiind perioada în care el se poate regenera și pregăti pentru a doua zi.”, a mai adăugat dr. nutriționist Mihaela Bilic.