Ce modificări aduce noua lege a pensiilor? Cum se poate cumula pensia cu alte venituri

Ce modificări aduce noua lege a pensiilor? Cum se poate cumula pensia cu alte venituri
Sursa foto: Shutterstock

Noua lege a pensiilor aduce o serie de modificări privind cumulul pensiei cu alte venituri precum salariul. Astfel, Casa Națională de Pensii a venit cu o serie de precizări.

Cum se poate cumula pensia cu alte venituri

Pensionarii înregistrați la sistemul public de pensii pot cumula pensia venituri din: activități pentru care se datorează contribuţii de asigurări sociale, potrivit Codului fiscal; activități în calitate de prestator casnic, potrivit Legii nr. 111/2022, pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale, indiferent de nivelul veniturilor, transmite observatornews.ro. 

O nouă modificare adusă Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii este că și pensionarii de invaliditate pot cumula pensia cu alte venituri, indiferent de gradul de invaliditate.

În ce cazuri nu se poate cumula pensia

Legea prevede ca în anumite cazuri, pensia nu poate fi cumulată cu alte venituri. Aceste situații sunt următoarele: soţul supravieţuitor beneficiar al unei pensii de urmaş, care realizează venituri lunare mai mari decât salariul minim brut pe ţară garantat în plată (3.700 lei începând cu data de 1 iulie 2024); beneficiarul unei pensii anticipate, care realizează venituri lunare, fie în baza unui contract individual de muncă, fie în baza unui raport de serviciu.

Pensia anticipată nu poate fi cumulată nici în cazul în care persoanele desfășoară activități în funcții elective sau sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti. De asemenea, nici membrii cooperatori dintr-o organizație a cooperației meșteșugărești, ale cărui drepturi și obligații sunt asimilate, nu beneficiază de cumularea pensiei cu alte venituri.

Pentru a valorifica stagiul de cotizare acumulat după data pensionării, pensionarii pentru limită de vârstă pot cere recalcularea pensiei prin includerea acestuia, conform prevederilor legale, o singură dată pe an calendaristic. „Stagiul de cotizare realizat în regim de cumul nu intră în calculul punctelor de stabilitate”, a explicat CNPP.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:24 - Marcel Ciolacu și-a prezentat programul din 3 aprilie: „Nici domnul Ciucă, nici domnul Iohannis nu au fost în programul meu pe 3 aprilie! Ca să nu se mai încurce domnul Ciucă în explicații…”
20:23 - Explozie urmată de un incendiu la Gheorgheni. Două persoane au fost salvate de pe acoperișul unei clădiri
20:06 - Diana Buzoianu, despre legea candidaturii lui Iohannis: USR o va ataca la CCR dacă va trece prin Parlament / Inclusiv PSD s-a opus să pună proiectul pe ordinea de zi și să îl respingă (VIDEO)
20:04 - Românii care au carduri și conturi la această bancă trebuie să fie extrem de atenți la bani! Anunț important pentru toți clienții instituției bancare
19:57 - Tragedie în Italia. Doi turiști, un bebeluș și bunica sa, au fost dați dispăruți în urma inundațiilor din nordul Italiei
19:42 - Cât costă o noapte de cazare în complexul lui Dan Bittman. Părerile turiștilor sunt împărțite: „După ce cobori 188 de trepte …”
19:37 - Sondaj: Mircea Geoană, Marcel Ciolacu și Diana Șoșoacă ar obține cele mai multe dintre voturile exprimate de cetățenii Republicii Moldova la prezidențialele din România
19:31 - Gest admirabil din partea unui tânăr din Târgu Jiu. Acesta a găsit pe stradă un portofel plin cu bani
19:22 - Octavian Berceanu: Dintr-un camion de cabluri arse rezultă 50.000 de euro. Bani pentru partide și pentru infractori pe seama populației – 30.000 de oameni morți în ultimii ani în București-Ilfov din cauza poluării (VIDEO)
19:22 - O nouă sesiune a programului Casa Verde Fotovoltaice se lansează pe 27 septembrie. Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care aplică pentru finanțare și de ce documente este nevoie