Atacurile israeliene asupra Libanului continuă, Iranul spune că Hezbollah „Nu poate rămâne singur”. Josep Borrell: „Dacă acesta nu e război…”

Atacurile israeliene asupra Libanului continuă, Iranul spune că Hezbollah „Nu poate rămâne singur”. Josep Borrell: „Dacă acesta nu e război...”
Sursa foto: Hepta/ (Credit Image: © Marwan Naamani/dpa via ZUMA Press)

Israelul a lovit ținte Hezbollah în sudul Libanului, iar organizația militantă islamistă susținută de Iran a lansat marți rachete în nordul Israelului, la o zi după ce un val de atacuri aeriene israeliene a ucis aproape 500 de persoane în Liban și a făcut ca zeci de mii de persoane să fugă din calea rachetelor.

Eforturile diplomatice par să fi avut un impact redus până acum

Hezbollah a declarat că a vizat mai multe ținte militare israeliene peste noapte, inclusiv o fabrică de explozibili la aproximativ 60 de km în Israel și aerodromul Megiddo din apropierea orașului Afula, pe care l-a atacat de trei ori.

Oficialii din Israel au declarat că peste 50 de proiectile au fost trase din Liban în părțile de nord ale țării marți dimineață, dintre care majoritatea au fost interceptate.

Luptele au ridicat temeri că SUA, aliatul apropiat al Israelului și Iranul, care are mandatari în Orientul Mijlociu, vor fi atrași într-un conflict mai larg. Președintele Iranului, Masoud Pezeshkian, și-a exprimat marți temerile cu privire la o conflagrație regională, dar a spus că Hezbollah, la a cărui înființare Iranul a contribuit în 1983, „nu poate rămâne singur” împotriva Israelului.

„Hebzollah nu poate rămâne singur împotriva unei țări care este apărată, susținută și alimentată de țările occidentale, de țările europene și de Statele Unite”, a spus Pezeshkian într-un interviu pentru CNN tradus din farsi în engleză.

Șeful politicii externe al UE, Josep Borrell, a descris escaladarea conflictului dintre Israel și Hezbollah drept un „război în toată regula”, în timp ce liderii mondiali s-au adunat la New York pentru deschiderea celei de-a 79-a adunări generale a Națiunilor Unite.

„Dacă acesta nu este un război, nu știu cum altfel l-am putea denumi”, a spus Borrell, citat de The Guardian, înainte de reuniunea ONU, invocând numărul tot mai mare de victime civile și intensitatea loviturilor militare. El a spus că eforturile de reducere a tensiunilor continuă, dar cele mai mari temeri ale Europei cu privire la o contagiune devin realitate.

Acest avertisment a fost reluat de SUA, un oficial important al departamentului de stat afirmând că Washingtonul discută „idei concrete” cu aliații și partenerii pentru a preveni extinderea războiului.

Eforturile diplomatice par să fi avut un impact redus până acum, Libanul înregistrând luni mai multe victime decât în ​​orice altă zi de la războiul civil de 15 ani care a început în 1975.

SUA au spus că vor trimite un număr mic de trupe suplimentare în Orientul Mijlociu

Oficialii israelieni au spus că recenta creștere a atacurilor aeriene asupra țintelor Hezbollah din Liban este menită să forțeze grupul să accepte o soluție diplomatică, să înceteze propriile atacuri asupra Israelului sau să își retragă unilateral forțele din apropierea graniței.

Mulți experți și oficiali pun la îndoială strategia Israelului. Alții subliniază că Hezbollah s-a angajat în mod repetat să nu mai tragă în Israel dacă va exista o încetare a focului în Gaza.

Un oficial al departamentului de stat american a spus: „Nu-mi amintesc, cel puțin nu recent, vreun caz în care o escaladare sau intensificare a dus la o detensionare fundamentală și la o stabilizare reală a situației”.

SUA au spus că vor trimite un număr mic de trupe suplimentare în Orientul Mijlociu, având în vedere escaladarea tensiunilor.
Prim-ministrul libanez, Najib Mikati, a cerut ONU și puterilor mondiale să descurajeze ceea ce el a numit „planul Israelului care are ca scop distrugerea satelor și orașelor libaneze”.

El a spus că anulează o reuniune programată a cabinetului pentru a zbura la New York pentru a „a se întâlni” cu liderii mondiali pentru a încerca să pună capăt violenței.

Oficialii francezi au cerut o reuniune de urgență a consiliului de securitate al ONU pentru a discuta situația și au cerut tuturor părților să evite o conflagrație regională.

Principalul diplomat al Chinei, Wang Yi, și-a exprimat sprijinul pentru Liban și a condamnat ceea ce el a numit „atacuri nediscriminatorii împotriva civililor”, a declarat marți Ministerul de Externe al Beijingului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:31 - Gest admirabil din partea unui tânăr din Târgu Jiu. Acesta a găsit pe stradă un portofel plin cu bani
19:22 - Octavian Berceanu: Dintr-un camion de cabluri arse rezultă 50.000 de euro. Bani pentru partide și pentru infractori pe seama populației – 30.000 de oameni morți în ultimii ani în București-Ilfov din cauza poluării (VIDEO)
19:22 - O nouă sesiune a programului Casa Verde Fotovoltaice se lansează pe 27 septembrie. Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care aplică pentru finanțare și de ce documente este nevoie
19:11 - Diana Mardarovici (PNL), despre „Legea Iohannis”: În context electoral, că s-a răzgandit Marcel Ciolacu și că nu mai vrea să susțină această modificare legislativă, nu e o surpriză pentru nimeni (VIDEO)
19:05 - Ambasadoarea Kathleen Kavalec: Guvernul SUA va furniza până la 10 milioane de dolari pentru proiecte desfășurate în România pentru combaterea traficului de persoane
19:04 - Doi adolescenți ruși au fost arestați după ce au incendiat un elicopter al armatei. Tinerii au fost angajați pentru acest lucru
18:39 - Reacția unui vlogger britanic după ce a vizitat Sibiul: „Realitatea este alta” (VIDEO)
18:32 - PSD neagă existența unei înțelegeri cu PNL pentru legea candidaturii lui Iohannis. Lucian Romașcanu: Nicolae Ciucă este gata să arunce România în haos
18:32 - O familie din Bihor a dat lovitura cu o afacere cu tradiție. O jumătate de litru din ceea ce produc se vinde și cu 200 de lei
18:28 - „De asta, copilul trebuie să îl culci la 22:00”. Mihaela Bilic clarifică misterul orelor de somn necesare zilnic. Câte ore trebuie să dormim, de fapt