Oamenii de știință, îngrijorați de un fenomen care are loc în oceane. Ce avertisment au transmis cercetătorii

Oamenii de știință, îngrijorați de un fenomen care are loc în oceane. Ce avertisment au transmis cercetătorii
Sursa foto: Freepik / @freepik

Oamenii de știință sunt îngrijorați din cauza unui fenomen care are loc în oceane.

Odată cu acidificarea în creştere a oceanelor, planeta se pregăteşte să depăşească, în mod „inevitabil”, un nou prag de alertă, ceea ce îi va afecta stabilitatea terestră, capacitatea de rezilienţă şi locuibilitatea, potrivit unui raport al Institutului Postdam pentru cercetarea impactului climatic (PIK), informează AFP, potrivit Agerpres.

Ce s-a întâmplat în urmă cu 15 ani

Oamenii de ştiinţă au definit în urmă cu 15 ani nouă „limite planetare”, praguri fizice pe care omenirea nu ar trebui să le depăşească dacă doreşte să rămână într-o „zonă de funcţionare sigură”.

Şase dintre aceste „limite” au fost deja depăşite în ultimii ani, din cauza activităţilor umane, şi, conform unui nou bilanţ publicat luni, o a şaptea, acidificarea oceanelor, este pe cale să fie depăşită „într-un viitor apropiat”.

Aceste limite care au fost depăşite se referă la schimbările climatice, defrişări, pierderea biodiversităţii, cantitatea de produse chimice sintetice (cum ar fi plasticul), deficitul tot mai mare de apă dulce şi echilibrul ciclului azotului. Situaţia lor continuă să se degradeze, a subliniat, luni, Planetary Health Check, un raport privind sănătatea planetei care va fi actualizat anual.

Mai precis, această acidificare este legată de absorbţia dioxidului de carbon (CO2) de către oceane – pe măsură ce emisiile acestui gaz cu efect de seră continuă să crească, pH-ul apei marine scade şi devine nociv pentru multe organisme (corali, scoici, plancton…) şi, în cele din urmă, pentru întreaga reţea trofică marină, un fenomen care reduce şi capacitatea de absorbţie a CO2.

„Chiar dacă emisiile sunt reduse rapid, un anumit nivel de acidificare continuă poate fi inevitabil din cauza CO2-ului deja emis şi a timpului de răspuns al sistemului oceanic. Prin urmare, depăşirea ‘limitei’ privind acidificarea oceanelor pare inevitabilă în următorii ani”, a transmis Boris Sakschewski, unul dintre principalii autori ai Planetary Health Check.

Sub pragul de alertă se află doar starea stratului de ozon, care se reface de la interzicerea substanţelor nocive, în 1987. Această refacere ar mai dura câteva decenii, se arată în raport.

Un al nouălea element, și anume, concentraţia de particule fine din atmosferă, este aproape de pragul de alertă, însă prezintă semne de îmbunătăţire datorită măsurilor adoptate în unele ţări pentru îmbunătăţirea calităţii aerului.

Ce avertisment au transmis cercetătorii

Cercetătorii avertizează asupra riscului de degradare a situaţiei în statele cu industrializare rapidă.

Cercetătorii mai avertizează asupra faptului că dacă sunt mai multe limite depăşite, cu atât mai mult „creşte riscul de a afecta permanent funcţiile terestre de susţinere a vieţii” şi de a declanşa puncte de basculare ireversibile.

Dat fiind faptul că aceste nouă procese ecologice sunt interconectate, „abordarea unuia necesită abordarea tuturor”, o „abordare holistică” ce poate fi „o oportunitate de progres durabil”, se mai precizează, de asemenea, în raport.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:37 - Sondaj: Mircea Geoană, Marcel Ciolacu și Diana Șoșoacă ar obține cele mai multe dintre voturile exprimate de cetățenii Republicii Moldova la prezidențialele din România
19:31 - Gest admirabil din partea unui tânăr din Târgu Jiu. Acesta a găsit pe stradă un portofel plin cu bani
19:22 - Octavian Berceanu: Dintr-un camion de cabluri arse rezultă 50.000 de euro. Bani pentru partide și pentru infractori pe seama populației – 30.000 de oameni morți în ultimii ani în București-Ilfov din cauza poluării (VIDEO)
19:22 - O nouă sesiune a programului Casa Verde Fotovoltaice se lansează pe 27 septembrie. Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care aplică pentru finanțare și de ce documente este nevoie
19:11 - Diana Mardarovici (PNL), despre „Legea Iohannis”: În context electoral, că s-a răzgandit Marcel Ciolacu și că nu mai vrea să susțină această modificare legislativă, nu e o surpriză pentru nimeni (VIDEO)
19:05 - Ambasadoarea Kathleen Kavalec: Guvernul SUA va furniza până la 10 milioane de dolari pentru proiecte desfășurate în România pentru combaterea traficului de persoane
19:04 - Doi adolescenți ruși au fost arestați după ce au incendiat un elicopter al armatei. Tinerii au fost angajați pentru acest lucru
18:39 - Reacția unui vlogger britanic după ce a vizitat Sibiul: „Realitatea este alta” (VIDEO)
18:32 - PSD neagă existența unei înțelegeri cu PNL pentru legea candidaturii lui Iohannis. Lucian Romașcanu: Nicolae Ciucă este gata să arunce România în haos
18:32 - O familie din Bihor a dat lovitura cu o afacere cu tradiție. O jumătate de litru din ceea ce produc se vinde și cu 200 de lei