Comandant român, premiat după ce a salvat un australian aflat în derivă pe mare, în stare de șoc și hipotermie (GALERIE FOTO)

Sursa foto: Sindicatul Liber al Navigatorilor / Facebook

Comandantul român de cursă lungă Marius Manuel Rădulescu a primit de la Sindicatul Liber al Navigatorilor (SLN) și Inspectoratul ITF România distincţia „Curaj şi profesionalism” după ce, ajutat de echipajul său, a salvat un cetăţean australian aflat în derivă pe mare.

Imaginile din Galeria Foto pot fi văzute AICI.

Cum a salvat comandantul Marius Manuel Rădulescu un cetățean australian

„În ziua de 20 septembrie, la ora 16:40, nava port-container Hyundai Privilege spre portul Brisbane, sub conducerea comandantului Rădulescu. Într-o mare cu grad de intensitate 3-4 și un vânt moderat care biciuia valurile, marea nu părea să fie o amenințare directă. Totuși, chiar în mijlocul rutinei aparent obișnuite, privirea ageră a ofițerului de cart a captat ceva neașteptat: o bărcuță galbenă fragilă, plutind în derivă, cu o persoană izolată și vulnerabilă la bord.

Fără a ezita, comandantul Rădulescu a ordonat echipajului să acționeze rapid, demonstrând o prezență de spirit remarcabilă. Nu era pentru prima dată când, în cariera sa vastă pe mare, acesta trebuia să ia decizii critice în fața pericolului. Fiecare clipă conta, și Rădulescu știa că orice întârziere putea costa o viață. Cu calm și precizie, a informat imediat VTS Sydney și a cerut suportul Poliției pe Apă, coordonând simultan o manevră complexă pentru a se apropia de ambarcațiunea aflată în derivă, evitând totodată un alt pericol din apropiere: iahtul INDI, legănat haotic de valuri la doar două mile marine distanță.

Efortul comandantului a fost dublat de grijă meticuloasă pentru siguranța fiecărei persoane implicate din echipaj. Pe lângă comenzile tehnice, a transmis echipajului să pregătească scările de acces și mijloacele de salvare individuale, asigurându-se că totul era gata pentru a recupera supraviețuitorul aflat în pragul disperării.

Ora 17:40 – După manevrele impecabile ale echipajului, nava s-a apropiat suficient de bărcuța galbenă. Cetățeanul australian Harley McMahon, vizibil afectat de hipotermie și șocul provocat de orele petrecute în derivă, a fost ridicat la bordul navei Hyundai Privilege. Comandantul Rădulescu a coordonat personal acordarea primului ajutor, transformând nava într-un refugiu de siguranță pentru cel care, cu puțin timp înainte, se confrunta cu sfârșitul iminent.”, a povestit Sindicatul Liber al Navigatorilor, pe Facebook.

Australianul a ajuns apoi în siguranță pe șalupa Poliției pe Apă, iar nava Hyundai Privilege și-a reluat cursul spre Brisbane.

Românul, felicitat de Autoritatea Maritimă a Guvernului Australian

„Pentru acest act de bravură și măiestria sa marinărească, VTS Sydney, Poliția pe Apă din New South Wales și Autoritatea Maritimă a Guvernului Australian au transmis elogii și recunoaștere pentru comandantul Rădulescu și echipajul său”, a mai transmis sindicatul.

De asemenea, comandantul Marius Manuel Rădulescu, în calitate de reprezentant al echipajului, a primit de la Sindicat și Inspectoratul ITF România distincția „Curaj și profesionalism”, iar fiica sa de 11 ani a fost invitată la festivitatea sărbătorii de iarnă, unde va primi un cadou de la Moș Crăciun :).

Urmăriți B1TV.ro și pe
`