Furtuna John s-a transformat într-un uragan major și a surprins turiștii, meteorologii și autoritățile din Mexic

Furtuna John s-a transformat într-un uragan major și a surprins turiștii, meteorologii și autoritățile din Mexic
sursă foto: Unsplash

Uraganul John a lovit coasta de sud a Pacificului a Mexicului cu potențial de inundații care pune viața în pericol, după ce a devenit un uragan major dintr-o furtună în doar câteva ore. A ajuns la țărm în apropiere de orașul Punta Maldonado, luni seara, ca o furtună de categoria 3, cu vânt maxim susținut de 120 mph, potrivit CBS.

Furtuna s-a transformat rapid în uragan

Intensificarea rapidă a lui John a forțat autoritățile să se grăbească să țină pasul și să avertizeze oamenii despre potențialele pericole.
„Căutați un teren mai înalt, protejați-vă și nu uitați că viața este cel mai important lucru; lucrurile materiale pot fi înlocuite. Suntem aici”, a scris președintele mexican Andrés Manuel López Obrador pe platforma de socializare X.

Până marți, John a slăbit la un uragan de categoria 2 cu vânt susținut de 100 mph, potrivit Centrului Național pentru Uragane din SUA. E de așteptat să lovească Punta Maldonado și centrele turistice din apropiere, Acapulco și Puerto Escondido.

Centrul a spus că furtunile și inundațiile care „pun în pericol viața” deja devastau coasta Pacificului, lângă Oaxaca.
Creșterea neașteptată a puterii uraganului i-a luat prin surprindere pe oamenii de știință, pe autoritățile și locuitorii din zonă, o situație pe care meteorologul senior AccuWeather Matt Benz și alți experți au atribuit-o oceanelor mai calde, care adaugă combustibil uraganelor.
Ca urmare, creșterile surprinzătoare ale puterii uraganelor au devenit din ce în ce mai frecvente, a spus Benz.

„Sunt furtuni pe care nu le-am experimentat înainte”, a spus el. „Intensificarea rapidă are loc mai frecvent în vremurile moderne, spre deosebire de înregistrările istorice. Deci asta ne spune că se întâmplă ceva acolo”.

3.000 de oameni au fost evacuați

Laura Velázquez, coordonatorul federal al protecției civile, le-a spus locuitorilor orașelor de pe coasta Pacificului că ar trebui să-și evacueze casele și să se îndrepte către adăposturi pentru a „proteja viața lor și a familiei lor”.

Guvernele statelor Guerrero și Oaxaca au declarat marți că școlile vor fi închise într-o serie de zone de coastă. Guvernatorul Oaxaca a declarat că guvernul statului a evacuat 3.000 de oameni și a înființat 80 de adăposturi. De asemenea, a mai spus că a trimis 1.000 de militari și personal de stat pentru a aborda situația de urgență.

Videoclipurile de pe rețelele de socializare din Puerto Escondido au arătat turiști încplțați doar cu șlapi mergând prin ploi abundente și pescari scoțându-și bărcile din apă. Ploile puternice din zilele precedente au închis deja unele drumuri.

Benz, meteorologul, și-a exprimat îngrijorarea că furtuna ar putea încetini, lăsând norii să plutească deasupra zonei de coastă, ceea ce ar putea provoca pagube și mai mari.

Uraganul este o veste sumbră pentru regiune, care anul trecut a fost lovită de Otis, un uragan similar cu intensificare rapidă.
Otis a devastat orașul stațiune Acapulco, unde locuitorii au avut puține avertismente cu privire la puterea a ceea ce era pe cale să-i lovească.

Otis fiind unul dintre uraganele cu cea mai rapidă intensificare văzute vreodată, oamenii de știință de la acea vreme au spus că el a fost un produs al schimbărilor condițiilor climatice. Otis a lăsat cadavre împrăștiate pe coastă și membri disperați ai familiei în căutarea celor dragi pierduți.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`