Românii care pierd 400 de lei la pensie. Anii munciți care nu se mai iau în calcul

Românii care pierd 400 de lei la pensie. Anii munciți care nu se mai iau în calcul
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Formula de calcul a pensiilor prevăzută în noua legislație dezavantajează mai multe categorii de persoane, care vor primi cu 400 de lei mai puțini la pensie.

Cine pierde bani din pensie

Potrivit noii Legi a pensiilor, românii nu vor primi bani în plus pentru o anumită perioadă, deși au avut activitate atunci. Mai exact, anii petrecuți în armată, facultate sau în șomaj nu sunt considerați contributivi.

Perioadele pot să ajungă chiar și la 6 ani, însă nu se dau puncte contributivitate. Pentru fiecare an de acest fel se acordă doar 0,25 de puncte. Punctul de referință este de 81 de lei.

Ce se întâmplă cu cei care vor să muncească după 65 de ani. Și ei sunt dezavantajați

De asemenea, noua legislație prevede că persoanele care doresc să muncească după 65 de ani, vârsta de pensionare, o mai pot face doar pentru cinci ani, până la 70 de ani. În acest caz, este nevoie ca acordul de angajare să fie semnat, anual, între pensionarul-angajat și patron.

„Persoanele asigurate în sistemul public de pensii, care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie, (…) pot opta între acordarea pensiei pentru limită de vârstă şi continuarea activităţii, cu acordul anual al angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani”, se arată în legea citată de Newsweek.

De asemenea, anii pe care românii îi muncesc după vârsta de pensionare nu sunt considerați vechime în muncă, deci nu vor fi luați calcul drept contributivi.

Astfel, un român care muncește între 65 și 70 de ani ar trebui să primească 5 puncte de contributivitate, însă noua Lege a pensiilor nu îi mai acordă acești ani. Astfel, calculând 5 ani X 81 de lei (valoarea punctului de referință), se observă că acesta va pierde 405 de lei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`