Românii care pierd 400 de lei la pensie. Anii munciți care nu se mai iau în calcul

Românii care pierd 400 de lei la pensie. Anii munciți care nu se mai iau în calcul
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Formula de calcul a pensiilor prevăzută în noua legislație dezavantajează mai multe categorii de persoane, care vor primi cu 400 de lei mai puțini la pensie.

Cine pierde bani din pensie

Potrivit noii Legi a pensiilor, românii nu vor primi bani în plus pentru o anumită perioadă, deși au avut activitate atunci. Mai exact, anii petrecuți în armată, facultate sau în șomaj nu sunt considerați contributivi.

Perioadele pot să ajungă chiar și la 6 ani, însă nu se dau puncte contributivitate. Pentru fiecare an de acest fel se acordă doar 0,25 de puncte. Punctul de referință este de 81 de lei.

Ce se întâmplă cu cei care vor să muncească după 65 de ani. Și ei sunt dezavantajați

De asemenea, noua legislație prevede că persoanele care doresc să muncească după 65 de ani, vârsta de pensionare, o mai pot face doar pentru cinci ani, până la 70 de ani. În acest caz, este nevoie ca acordul de angajare să fie semnat, anual, între pensionarul-angajat și patron.

„Persoanele asigurate în sistemul public de pensii, care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie, (…) pot opta între acordarea pensiei pentru limită de vârstă şi continuarea activităţii, cu acordul anual al angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani”, se arată în legea citată de Newsweek.

De asemenea, anii pe care românii îi muncesc după vârsta de pensionare nu sunt considerați vechime în muncă, deci nu vor fi luați calcul drept contributivi.

Astfel, un român care muncește între 65 și 70 de ani ar trebui să primească 5 puncte de contributivitate, însă noua Lege a pensiilor nu îi mai acordă acești ani. Astfel, calculând 5 ani X 81 de lei (valoarea punctului de referință), se observă că acesta va pierde 405 de lei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)