Rata șomajului în Germania a fost cea mai redusă în luna mai, chiar dacă a pătruns un număr uriaş de refugiaţi în ţară, în ultimul an.
În Germania, un copil din şapte depinde de ajutoare sociale. În Berlin un copil din trei se găseşte în această situaţie, iar problema este asociată tocmai cu un stres pe piaţa muncii, cu locuri de muncă prea puţine şi cu salariile mici, informează ZF.
Alte statistici sugerează că economia germană, cea mai mare din Europa, încă nu şi-a găsit o cale sigură către revenire. Vânzările de retail au continuat să scadă în aprilie, în mai creşterea preţurilor a fost zero, un ritm care nu oferă siguranţa că deflaţia este lăsată în urmă (în luna anterioară creşterea preţurilor a fost negativă), iar economia a ieşit din topul celor mai competitive 10 economii ale lumii.
„Numărul mare de oameni care trăiesc din ajutoare sociale şi care au copii reflectă tensiunile de pe piaţa muncii din multe regiuni în care sunt mult prea puţine locuri de muncă, iar salariile sunt prea mici“, a explicat Zimmermann. Cifrele, un indicator al sărăciei în rândul copiilor, arată diferenţe drastice între regiuni şi mai ales între est şi vest.
Hartz IV a fost introdus în 2004 pentru a înlocui vechiul sistem de ajutoare pentru şomerii pe termen lung. Prin acest program statul plăteşte 404 euro pe lună fiecărui adult şi o sumă mai mică pentru alţI membri ai familiei. Partidul de stânga, succesorul partidului comunist est-german, şi-a stabilit ca principal obiectiv politic retragerea Hartz IV.
„Actualul sistem nu împiedică creşterea sărăciei în rândul copiilor. Din contră, copiii familiilor din clasa de mijloc încă primesc mai mult sprijin guvernamental decât copiii familiilor dependente de Hartz IV“, se arată într-un comunicat al unei coaliţii de organizaţii de caritate.
Tot datele oficiale arată că economia a creat 80.000 de locuri de muncă în mai, iar numărul şomerilor s-a diminuat la 2,664 milioane. Rata nominală a şomajului s-a redus de la 6,3% la 6%, cel mai scăzut nivel de după reunificarea ţării, în 1990. Noul record vine după ce economia a crescut cu 0,7% în primul trimestru.