Ambasadorul României la ONU: Acțiunile Rusiei față de centralele nucleare civile ucrainene rămân profund îngrijorătoare. Acestea cresc gradul de risc al unui accident sau incident nuclear

Ambasadorul României la ONU: Acțiunile Rusiei față de centralele nucleare civile ucrainene rămân profund îngrijorătoare. Acestea cresc gradul de risc al unui accident sau incident nuclear
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Alexey Kudenko

Acțiunile Federației Ruse față de centralele nucleare civile rămân profund îngrijorătoare rămân profund îngrijorătoare, a declarat ambasadorul României la ONU, Cornel Feruță, într-un interviu pentru Agerpres.

Ambasadorul României la ONU: Acțiunile Rusiei cresc gradul de risc al unui accident sau incident nuclear

Cornel Feruță a tras un semnal de alarmă cu privire la acțiunile forțelor ruse față de centralele nucleare civile ucrainene.

„Aceste acţiuni, alături de continuarea atacurilor asupra infrastructurii critice a Ucrainei, cresc gradul de risc al unui accident sau incident nuclear la aceste centrale, punând în potenţial pericol populaţia civilă din Ucraina şi din statele vecine, deopotrivă”, a declarat diplomatul român.

Cornel Feruță: Proferarea de amenințări nucleare, inacceptabilă

Ambasadorul României a explicat că, în contextul în care pe 26 septembrie Adunarea Generală a ONU marchează, pentru al zecelea an consecutiv, Ziua internaţională pentru eliminarea totală a armelor nucleare, ambasadorul Cornel Feruţă susţine că „proferarea de ameninţări nucleare, o constantă a retoricii Federaţiei Ruse de la începutul agresiunii împotriva Ucrainei, este inacceptabilă din partea unui membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, în contradicţie cu linia agreată şi promovată de cele cinci state posesoare de arme nucleare recunoscute de Tratatul de neproliferare a armelor nucleare (NPT) – un război nuclear nu poate fi câştigat şi nu trebuie niciodată purtat”.

El s-a arătat de părere că s-a ajuns în prezent „într-un punct de inflexiune în care, cu atât mai mult, retorica şi acţiunile nucleare iresponsabile trebuie să înceteze”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`