O explozie nucleară ar putea salva Pământul de un asteroid de mari dimensiuni, spun oamenii de știință

O explozie nucleară ar putea salva Pământul de un asteroid de mari dimensiuni, spun oamenii de știință
Image by urikyo33 from Pixabay

Oamenii de știință – și producătorii de film de la Hollywood – se uită de multă vreme la bombele nucleare ca forme promițătoare de apărare în eventualitatea în care un asteroid masiv ar apărea brusc și s-a îndrepta spre o coliziune cu Pământul, relatează The Guardian.

Analiza realizată de oamenii de știință din SUA

Cercetătorii guvernului american au realizat un prim demo de apărare planetară cu asistență nucleară și au arătat modul în care o astfel de explozie ar putea salva Pământul.

Fizicienii de la Sandia National Laboratories, a căror misiune principală este să asigure siguranța și securitatea arsenalului nuclear american, au înregistrat în detaliu maniera în care un puls imens de radiație dezlănțuită de o explozie nucleară ar putea vaporiza o bucată dintr-un asteroid aflat în proximitate.

Evenimentul este atât de violent încât încălzește suprafața la temperaturi de zeci de mii de grade, producând o bilă de gaz care se extinde rapid și este capabilă să devieze asteroidul de pe cursul său.

O explozie nucleară ar fi o opțiune pentru asteroizii de mari dimensiuni

Asteroizii cu impact devastator au fost rari în istoria Pământului, dar omenirea și-a învățat lecția de acum 66 de milioane de ani, și anume că rocile spațiale pot fi o catastrofă. Asteroidul care a pus capăt domniei dinozaurilor avea o lățime de aproape 10 kilometri, dar pot fi periculoase și rocile mult mai mici.

Dată fiind natura existențială a amenințării, cercetătorii analizează strategii care să apere Pământul de impacturi masive. Opțiunea nucleară este destinată asteroizilor de mari dimensiuni, mai ales atunci când fereastra de timp este una scurtă.

Nu implică doborârea asteroidului sau abordarea lui Bruce Willis din filmul „Armageddon”, ci este vorba despre o explozie care vaporizează parțial asteroidul, iar restul rămâne în sarcina celei de-a treia legi a lui Newton.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:06 - Rafa Nadal își pregătește revenirea pe teren. Turneul la care a fost înscris
23:00 - Ministerul Afacerilor Externe a reamintit avertismentul de călătorie pentru Liban: „Evitați orice călătorie”
22:44 - Sute de lovituri israeliene în Liban într-o singură zi. Benjamin Netanyahu, către poporul libanez: Războiul Israelului nu este cu voi, ci cu Hezbollah. De prea multă vreme vă folosește drept scuturi umane
22:35 - Trei bărbați din Prahova au intrat în curtea unui vecin și l-au luat la bătaie. Polițiștii au intervenit în scandal
22:35 - Românii, pe primele locuri în topul mondial al sedentarismului. Care sunt motivele pentru care nu facem mai mult sport
22:23 - Diana Stoica: Klaus Iohannis nu adună voturi nici pentru o asociație de proprietari în momentul de față. Un om ca el își dorește tot (VIDEO)
22:03 - De unde a luat naștere expresia „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”? Această vorbă pune în dificultate mulți români
21:59 - Iulian Paraschiv, despre eventuala candidatură a lui Iohannis la parlamentare: Legile în România și în alte state cu sisteme democratice nu pot fi făcute în favoarea sau în defavoarea unei singure persoane (VIDEO)
21:47 - Lucian Lungoci (PSD): Refuzat la export, Klaus Iohannis îi obligă pe cei de la PNL să-i găsească un serviciu în România. Are o pensie frumoasă, iar acum îi trebuie și un serviciu (VIDEO)
21:36 - Adrian Cozma, despre Klaus Iohannis: Cred că e bine să revină în PNL. Președintele României, mai ales în primul mandat, a fost o locomotivă pentru PNL (VIDEO)