Oncologul din Suceava care lua șpagă pentru a trata bolnavii a fost condamnat definitiv. Ce pedeapsă a primit

Oncologul din Suceava care lua șpagă pentru a trata bolnavii a fost condamnat definitiv. Ce pedeapsă a primit
Sursa foto: Freepik

Medicul oncolog Anca Dumitrovich Ababneh, care lua și de 29 de ori șpagă pentru a trata bolnavii de cancer, a fost condamnată definitiv. Aproape 100 de medici din cadrul Spitalului Județean „Sf. Ioan cel Nou” au făcut scut în jurul colegei care lua bani de la bolnavi.

Ce pedeapsă a primit oncologul

Oncologul din Suceava a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare în regim de penitenciar de către Curtea de Apel Suceava, care a majorat sentința tribunalului, de doi ani și șase luni cu suspendare. Medicul a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție repetate, după ce autoritățile au probat 280 de fapte de luare de mită comise în perioada aprilie 2022- ianuarie 2023, conform Știrile ProTv. 

Doar în această perioadă, oncologul a luat și 29 de șpăgi de la bolnavii de cancer. „”În mod repetat, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, respectiv pentru îndeplinirea actelor medicale referitoare la tratamentul și asistența oncologică care trebuiau realizate gratuit, în luna aprilie 2022 a acceptat promisiunea de a primi o sumă de bani, iar în perioada 12.12.2022-19.01.2023 (n.r. – perioadă în care a fost monitorizată cu mijloace de interceptare amplasate în birou), a primit diferite sume de bani (în cuantum de 20.660 lei și 750 euro) și alte foloase (miere de albine, cașcaval, cafea, bomboane de ciocolată, brânză, parfumuri, băuturi alcoolice, carne de porc etc.) de la pacienți sau de la aparținătorii acestora”, este pe scurt activitatea infracțională de care a fost acuzată Ababneh.

În cadrul dosarului a fost pus sechestru asupra sumelor de 470 euro, 7.750 lei și 1.200 lei, sume ridicate de la inculpată, precum și asupra bunurilor ridicate din Ambulatoriul de Oncologie Medicală din cadrul Spitalului Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou” Suceava.

100 de medici din cei 252 ai spitalului au ridicat un zid în jurul oncologului

Aproape jumătate din numărul de medici din cadrul Spitalului Județean „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava au făcut un zid în jurul colegei lor acuzate de luare de mită. În ianuarie 2023, 93 de medici au semnat o scrisoare de susținere a șefei secției de oncologie, care a fost prinsă în flagrant pe 19 ianuarie 2023 când lua mită de la bolnavi.

Într-un caz, un pacient a refuzat să îi ofere medicului suma cerută și a murit din cauza faptului că nu a primit tratamentul de care avea nevoie. În scrisoarea de susținere, medicii au precizat că „eventualele daruri din partea pacienților, dacă într-adevăr acestea există, ar putea reprezenta doar un mic gest de recunoștință din partea acestora, luând în considerare efortul și seriozitatea depuse în salvarea vieților lor. Nu credem că poate fi vorba de luare de mită sau primire de foloase necuvenite”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:17 - Ambasadorul României la ONU: Acțiunile Rusiei față de centralele nucleare civile ucrainene rămân profund îngrijorătoare. Acestea cresc gradul de risc al unui accident sau incident nuclear
21:16 - Ce sunt nevoiți să facă românii, urgent, dacă vor primi mesaje RO-Alert, că trebuie să evacueze locuințele în cazul unor viituri. Ce anume trebuie să conțină „bagajul de urgență”
21:02 - Care sunt cele două ingrediente secrete pe care bucătăresele din Maramureș le pun în murături? Trucul pentru murături delicioase
20:54 - ANM anunță „o vreme mai caldă decât în mod normal” în următoarele zile. Zonele în care sunt așteptate fenomene de instabilitate atmosferică (VIDEO)
20:36 - Daniel Buda (PNL): Cu siguranță, Klaus Iohannis are o experiență care poate să fie folositoare relațiilor internaționale ale României (VIDEO)
20:34 - Toni Greblă, despre adresa PNL privind candidatura lui Iohannis: BEC se va pronunța joi asupra lămuririlor solicitate / AEP rămâne neutră și nu va intra într-o dispută politică (VIDEO)
20:25 - Cum sunt atrași turiștii pe litoral în această perioadă? „Ne place, e liniște”
20:18 - Apele Române: O parte din viitură va fi atenuată în Serbia. Debitele vor putea să fie tranzitate în siguranță pe sectorul românesc al Dunării (VIDEO)
20:15 - Trei români se află pe lista Europol a celor mai periculoși infractori. Cine sunt aceștia și ce infracțiuni au comis
20:04 - Meterologii ne avertizează că vom avea parte de o iarnă complet neobişnuită. Câte grade vor fi în sezonul rece