Premierul Danemarcei, către aliați: Încetați cu discuțiile despre „linii roșii” și lăsați Ucraina să lovească Rusia

Premierul Danemarcei, către aliați: Încetați cu discuțiile despre „linii roșii” și lăsați Ucraina să lovească Rusia
Foto: Hepta - DPA Images / Nicolas Maeterlinck

Prim-ministrul din Danemarca, Mette Frederiksen, le-a solicitat aliaților Ucrainei să dea undă verde pentru utilizarea armelor donate în lovituri cu rază lungă împotriva Rusiei, relatează Politico.

Premierul Danemarcei, mesaj către aliați

„Sugestia mea este să punem capăt acestei discuții despre linii roșii”, a declarat Frederiksen pentru Bloomberg, într-un interviu transmis luni.

Țările care au donat armament pentru Ucraina, în special Statele Unite, au impus restricții cu privire la folosirea lor pentru lovituri cu rază lungă, din cauza temerilor că astfel ar putea fi atrase într-un conflict cu Rusia.

Totuși, există voci care cer ridicarea restricțiilor respective, inclusiv șeful în exercițiu al diplomației europene, Josep Borrell, și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care susține că acest lucru este crucial pentru victoria țării sale.

Mette Frederiksen cere să i se permită Ucrainei să lovească Rusia

Danemarca, Finlanda și Suedia se numără printre statele care au spus deja că Ucraina poate acționa după bunul plac.

„Cea mai importantă linie roșie a fost deja depășită. Iar asta a fost când au intrat rușii în Ucraina. Așa că nu voi accepta această premisă și nu voi permite niciodată nimănui din Rusia să decidă ce este corect de făcut în NATO, în Europa sau în Ucraina”, a adăugat premierul danez.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:27 - Doctorița din Suceava, care a luat mită de 280 de ori de la bolnavi de cancer, condamnată la închisoare cu executare. Câți ani va sta în pușcărie
21:16 - Ce sunt nevoiți să facă românii, urgent, dacă vor primi mesaje RO-Alert, că trebuie să evacueze locuințele în cazul unor viituri. Ce anume trebuie să conțină „bagajul de urgență”
21:02 - Care sunt cele două ingrediente secrete pe care bucătăresele din Maramureș le pun în murături? Trucul pentru murături delicioase
20:54 - ANM anunță „o vreme mai caldă decât în mod normal” în următoarele zile. Zonele în care sunt așteptate fenomene de instabilitate atmosferică (VIDEO)
20:36 - Daniel Buda (PNL): Cu siguranță, Klaus Iohannis are o experiență care poate să fie folositoare relațiilor internaționale ale României (VIDEO)
20:34 - Toni Greblă, despre adresa PNL privind candidatura lui Iohannis: BEC se va pronunța joi asupra lămuririlor solicitate / AEP rămâne neutră și nu va intra într-o dispută politică (VIDEO)
20:25 - Cum sunt atrași turiștii pe litoral în această perioadă? „Ne place, e liniște”
20:18 - Apele Române: O parte din viitură va fi atenuată în Serbia. Debitele vor putea să fie tranzitate în siguranță pe sectorul românesc al Dunării (VIDEO)
20:15 - Trei români se află pe lista Europol a celor mai periculoși infractori. Cine sunt aceștia și ce infracțiuni au comis
20:04 - Meterologii ne avertizează că vom avea parte de o iarnă complet neobişnuită. Câte grade vor fi în sezonul rece