Guvernul aprobă rectificarea bugetară. Ciolacu: E una pozitivă, aplicăm modelul statelor europene puternic dezvoltate / Evident, la acest nivel record de investiții crește și deficitul bugetar la 6,9% din PIB (VIDEO)

Guvernul aprobă rectificarea bugetară. Ciolacu: E una pozitivă, aplicăm modelul statelor europene puternic dezvoltate / Evident, la acest nivel record de investiții crește și deficitul bugetar la 6,9% din PIB (VIDEO)
Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD. Sursa foto: Guvernul României / Facebook

Guvernul aprobă, în ședinţa de luni, rectificarea bugetară. Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat că rectificarea e una pozitivă, după modelul statelor dezvoltate din Europa, iar dacă deficitul bugetar a crescut, acest lucru s-a întâmplat deoarece investițiile sunt la un nivel record.

Ciolacu, despre deficit și rectificarea bugetară

„Rectificare bugetară pozitivă, fiindcă alocăm resurse suplimentare pentru toate marile proiecte de investiții. Există un plus de venituri bugetare după primele 8 luni, venituri pe care le folosim ca să dezvoltăm în continuare România.

84% din deficit merge în zona de investiții. Suntem primul stat european ca raport între deficit și volum de investiții. Evident, că la acest nivel record de investiții crește și deficitul bugetar la 6,9% din PIB.

E, însă, un deficit sustenabil, ținând cont că 8,5 lei din 10 cheltuiți merg în autostrăzi, spitale, școli, rețele de gaze, apă și alte obiective de interes local.

Practic, ce facem la această rectificare e să aplicăm modelul statelor europene puternic dezvoltate. Germania, Italia, Franța sau Spania așa au procedat, așa s-au dezvoltat și sunt acum motoarele economice ale Europei. La fel procedăm acum și noi.

România a ajuns la maturitatea politică să-și asume asemenea decizii. Nu-mi e deloc teamă de această nouă anvergură pe care o luăm, mai ales ținând cont de dezvoltare, fiindcă, repet, suntem sustenabili.

Nu alocăm bani pentru consum, ci venim cu un plan serios de investiții. Acești bani se întorc în economie și se multiplică: la un euro investit se întorc la stat 6 sau 8 euro”, a declarat Marcel Ciolacu.

Cine primește bani în plus la rectificarea bugetară

Amintim că Ministerul de Finanțe a publicat, joia trecută, proiectul de rectificare bugetară, prima în aproape doi ani. Potrivit documentului, deficitul bugetar a fost majorat de la 5 la 6,94% din PIB.

La rectificare primesc bani în plus autoritățile locale, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), Ministerul Transporturilor, Agricultura și Educația, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Finanțele și Ministerul Energiei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`