O zi fără mașini într-un oraș european. Poluarea a scăzut cu 90%

O zi fără mașini într-un oraș european. Poluarea a scăzut cu 90%
Foto: Pixabay

Duminică a fost zi fără mașini într-un oraș din Europa. Ca în fiecare an, autoritățile interzic circulația autoturismelor în afara celor de transport public în comun și a celor cu derogare. Astfel, pe străzi sunt doar pietoni și bicicliști, măsură care ajută la scădea poluării.

Fără mașini în Bruxelles

Pentru câteva ore, pe străzile din Bruxelles nu au circulat mașini, iar oamenii au mers la plimbare și s-au bucurat de liniște. Autoritățile au interzis circulația mașinilor cu excepția celor de transport public în comun, între orele 9.30 dimineața și 7 seara, informează știrileprotv.

Măsura a avut un beneficiu major pentru calitatea aerului. Poluarea a scăzut cu 90% față de zilele obișnuite, iar zgomotul, în unele locuri din capitala belgiană, a scăzut cu peste 70%.

Cât a costat inițiativa

Autoritățile spun că știu că o zi pe an nu este suficientă pentru a reduce poluarea pe termen lung, dar speră că oamenii vor vedea diferența și vor alege să meargă mai mult pe jos. Dar, măsura a costat în jur de 800.000 de euro pentru transportul public care a fost gratuit, dar și pentru închiderea unor drumuri.

Dar, polițiștii au fost cei care au avut cel mai mult de muncă pentru că mulți oameni nu respectă interdicțiile.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`