ONU avertizează că Orientul Mijlociu este „în pragul unei catastrofe iminente”

ONU avertizează că Orientul Mijlociu este „în pragul unei catastrofe iminente”
Sursa foto: Hepta/ (Credit Image: © Marwan Naamani/dpa via ZUMA Press)

Hezbollah a declarat că a intrat în „război deschis” cu Israel, ambele părți se angajează într-o escaladare semnificativă a conflictului, determinând ONU să spună că regiunea este „în pragul unei catastrofe iminente”, arată The Guardian.

António Guterres avertizează asupra riscului de a transforma Libanul [într-un] alt Gaza

Într-o escaladare semnificativă a conflictului, avioanele de război israeliene au efectuat cel mai intens bombardament din aproape un an în sudul Libanului, în timp ce Hezbollah a răspuns cu cele mai profunde atacuri cu rachete în Israel de la începutul războiului din Gaza.

Evenimentele l-au determinat pe secretarul general al ONU, António Guterres, să avertizeze asupra riscului „de a transforma Libanul [într-un] alt Gaza”.

În timpul înmormântării unui comandant de top ucis împreună cu alte 44 de persoane într-o lovitură israeliană în suburbiile de sud ale Beirutului, secretarul general adjunct al Hezbollah, Naim Qassem, a declarat că a început „un război deschis”. „Amenințările nu ne vor opri”, a spus el. „Suntem pregătiți să facem față tuturor acțiunilor militare.”

În timp ce avioanele de război israeliene au lovit satele de la graniță și peste 100.000 de locuitori au fugit spre nord, politicienii din Beirut au cerut detensionarea ambelor tabere pentru a evita un război, deoarece autoritățile au declarat că patru persoane au fost ucise și nouă au fost rănite în weekend. Dar premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a fost, de asemenea, tranșant în retorica sa.

„În ultimele zile, i-am aplicat Hezbollahului o succesiune de lovituri pe care nu și le-a imaginat. Dacă Hezbollah nu a înțeles mesajul, vă promit că va înțelege mesajul”, a spus el.

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat duminică dimineața că sute de rachete au fost lansate în Israel din Liban, unele aterizări în apropierea orașului Haifa, din nordul orașului. Ei au spus că rachetele au fost lansate „înspre zonele civile”, indicând o posibilă escaladare după ce barajele anterioare au vizat în principal ținte militare.
S-a raportat că șase persoane au fost rănite.

Luptele dintre IDF și militanții Hezbollah au loc în paralel cu conflictul neîncetat dintre Israel și Gaza

Coordonatorul special al ONU pentru Liban, Jeanine Hennis-Plasschaert, a declarat pe X: „Cu regiunea în pragul unei catastrofe iminente: NU există o soluție militară care să facă ambele țări să fie mai sigure”.

După cum a scris ea, ministerul israelian al sănătății a îndemnat spitalele din nordul Israelului să-și transfere operațiunile în unități cu protecție suplimentară împotriva tirurilor de rachete și rachete. Spitalul Rambam din Haifa va transfera pacienții la unitatea subterană securizată, a spus ministerul.

În Liban, o săptămână necruțătoare de atacuri a făcut conflictul imposibil de ignorat. Trei copii și șapte femei s-au numărat printre cei uciși în urma atacului israelian de vineri de la Beirut, care l-a vizat pe liderul Hezbollah, Ibrahim Aqil, au declarat autoritățile libaneze.

Asasinarea sa a urmat unui val de atacuri la începutul săptămânii în care walkie-talki-urile și pagerele folosite în mod obișnuit de membrii Hezbollah au explodat, ucigând 42 de persoane și rănind peste 3.000. Se presupune că Israelul a fost în spatele operațiunii, deși nu și-a revendicat oficial responsabilitatea.

Șapte persoane au fost ucise duminică, când un atac aerian israelian a lovit o școală din vestul orașului Gaza, care găzduia sute de persoane strămutate, au declarat oficialii palestinieni din domeniul sănătății.

La unsprezece luni de la începutul războiului, numărul morților în rândul palestinienilor a depășit 41.000, potrivit autorităților sanitare din teritoriu. Majoritatea morților sunt civili, iar cifra se ridică la aproape 2% din populația din Gaza de dinainte de război, sau una din 50 de persoane.

Conflictul a fost declanșat de atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, în care 1.200 de persoane au fost ucise și aproximativ 250 luate ostatici.

UE a cerut o încetare urgentă a focului și eforturi intense de mediere diplomatică

Puterile mondiale au cerut o încetare a focului între Israel și Hezbollah. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a spus că escaladarea conflictului nu este în interesul Israelului.

Washington vrea să transmită asta „direct omologilor noștri israelieni” și Kirby a declarat că „poate exista timp și spațiu pentru o soluție diplomatică și la asta lucrăm”.

UE a cerut o „încetare urgentă a focului” și „eforturi intense de mediere diplomatică”, mesaj reluat de secretarul de externe britanic, David Lammy, care a remarcat „escaladarea îngrijorătoare”.

Adresându-se la conferința anuală a Partidului Laburist, Lammy a spus că o încetare a focului va facilita „un acord politic, astfel încât israelienii și civilii libanezi să se poată întoarce la casele lor și să trăiască în pace și siguranță”.

Cu toate acestea, Guterres a spus că limbajul folosit de ambele părți indică o lipsă de dorință de a explora pacea. „Pentru mine este clar că niciuna dintre părți nu e interesată de o încetare a focului. Și aceasta este o tragedie, pentru că acesta este un război care trebuie să se oprească”, a spus el pentru CNN.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`