Cel puțin 6 persoane au murit în urma inundațiilor care au lovit centrul Japoniei. Regiunea era deja afectată de un cutremur care a ucis 374 de oameni

Cel puțin 6 persoane au murit în urma inundațiilor care au lovit centrul Japoniei. Regiunea era deja afectată de un cutremur care a ucis 374 de oameni
Foto: Pixabay.com

Șase persoane au murit după ce ploile abundente au declanșat inundații și alunecări de teren pe o peninsula japoneză care se recuperează după un cutremur, a informat presa locală.

Regiunea încearcă încă să-și revină după un cutremur cu magnitudinea de 7,5

Radiodifuzorul public NHK și alte instituții au declarat că șase persoane au murit, în timp ce un oficial al pompierilor a declarat pentru AFP că unul a murit și cinci sunt „în stare de stop cardio-respirator”, un termen folosit în Japonia înainte ca un deces să poată fi confirmat de un medic.

Guvernul regional din Ishikawa, pe coasta Mării Japoniei, a declarat că două persoane sunt date dispărute, iar statutul a opt persoane este necunoscut.

Ploaia abundentă a lovit Ishikawa de sâmbătă, cu peste 540 mm înregistrate în orașul Wajima în decurs de 72 de ore, cea mai puternică ploaie continuă de când au devenit disponibile date comparative.

4.000 de gospodării au rămas fără curent după ploaie

Regiunea încearcă încă să-și revină după un cutremur cu magnitudinea de 7,5 de la începutul anului, care a distrus clădiri, a declanșat valuri de tsunami și a declanșat un incendiu major.

Inundațiile au inundat locuințele de urgență construite pentru cei care și-au pierdut casele în cutremurul de Anul Nou, care a ucis cel puțin 374 de persoane, potrivit cifrelor guvernului Ishikawa.

Luni, un total de 4.000 de gospodării au rămas fără curent după ploaie, potrivit companiei Hokuriku Electric Power. Peste 100 de zone din regiune au fost izolate, cu drumuri blocate din cauza alunecărilor de teren.

Akemi Yamashita, un locuitor de 54 de ani din Wajima, a declarat pentru AFP că a condus sâmbătă când „în aproximativ 30 de minute, apa a țâșnit pe stradă și a crescut rapid la jumătate din înălțimea mașinii mele”.

„Vorbeam ieri cu alți locuitori din Wajima și mi-au spus: „Este sfâșietor să trăiești în acest oraș”. Am plâns când am auzit asta”, a spus ea, descriind cutremurul și inundațiile ca „ca ceva ca în filme”.

Oamenii de știință spun că schimbările climatice determinate de oameni intensifică riscul prezentat de ploile abundente, deoarece o atmosferă mai caldă reține mai multă apă.

Zonele aflate sub avertismentul de urgență au înregistrat „ploi abundente de niveluri fără precedent”, a declarat sâmbătă, meteorologul JMA Satoshi Sugimoto.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`