Israel şi Hezbollah se lovesc reciproc cu sute de bombe şi rachete

Israel şi Hezbollah se lovesc reciproc cu sute de bombe şi rachete
(FOTO- Hepta/ Zuma Press / Sra Jerreht Harris/Planetpix)

Hezbollah a lansat duminică peste 100 de rachete într-o zonă mai largă și mai adâncă din nordul Israelului, unele lovituri având loc în apropierea orașului Haifa, în timp ce Israelul a lansat sute de lovituri asupra Libanului. Părțile păreau să se îndrepte către un război total după luni de escaladare a tensiunilor, potrivit abc7chicago.

Barajul de rachete de peste noapte a fost ca răspuns la atacurile israeliene din Liban, care au ucis zeci de militanți, inclusiv un comandant veteran Hezbollah, și un atac fără precedent care vizează dispozitivele de comunicații ale grupului. Atacurile dinspre Liban au declanșat sirene de raid aerian în nordul Israelului, trimițând mii de oameni în adăposturi.

O rachetă a lovit în apropierea unei clădiri rezidențiale din Kiryat Bialik, o comunitate de lângă Haifa, rănind cel puțin trei persoane și incendiind clădiri și mașini. Serviciul de salvare din Israel a declarat că în total patru persoane au fost rănite de schije în atac.

Ministerul Sănătății din Liban a declarat că trei persoane au fost ucise și alte patru au fost rănite în atacurile israeliene în apropierea graniței, fără a spune dacă erau civili sau combatanți.

Barajul de rachetea avut loc după ce un atac aerian israelian la Beirut a ucis vineri cel puțin 45 de persoane, inclusiv unul dintre liderii de vârf ai Hezbollah, precum și femei și copii. Hezbollah era deja supus unui atac sofisticat care a provocat explozia a mii de pagere cu doar câteva zile în urmă.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul va lua orice măsuri necesare pentru a restabili securitatea în nord și a permite oamenilor să se întoarcă la casele lor.

„Nici o țară nu poate accepta răsturnarea fără îndoială a orașelor sale. Nici noi nu o putem accepta”, a spus el.

Armata israeliană a declarat că a desfășurat un val de lovituri în sudul Libanului în ultimele 24 de ore, lovind aproximativ 400 de locații militante, inclusiv lansatoare de rachete. Lt.-colonelul Nadav Shoshani, un purtător de cuvânt al armatei israeliene, a declarat că aceste lovituri au zădărnicit un atac și mai mare.

„Sute de mii de civili au fost atacați în mare parte din nordul Israelului”, a spus el. „Astăzi am văzut un foc care a fost mai adânc în Israel decât înainte”.

Armata a mai spus că a interceptat mai multe dispozitive aeriene trase din direcția Irakului, după ce grupuri militante susținute de Iran au susținut că au lansat un atac cu drone asupra Israelului.

Ministerul Sănătății din Israel a spus că toate spitalele din nord vor începe să mute operațiunile în zone protejate sau adăposturi din centrele medicale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`