Partidul Social Democrat (SPD) câștigă la limită lupta cu extrema dreaptă în scrutinul din landul est german Brandenburg

Partidul Social Democrat (SPD) câștigă la limită lupta cu extrema dreaptă în scrutinul din landul est german Brandenburg
Cancelarul german Olaf Scholz. Foto: Hepta - DPA Images / Michael Matthey

Social-democrații (SPD) cancelarului german Olaf Scholz păreau pregătiți să învingă extrema-dreapta la alegerile de stat din Brandenburg duminică, după ce au rămas în urma Alternativei pentru Germania (AfD) pe tot parcursul campaniei, au indicat sondajele la ieșirea de la urne, potrivit Reuters.

SPD, care guvernează statul din jurul capitalei Berlin de la reunificarea din 1990, a obținut 31,8% din voturi, în fața extremei drepte Alternativa pentru Germania cu 29,2%, într-o revenire de ultimă oră, potrivit exit poll-ul realizat de radiodifuzorul ZDF.

Succesul SPD i-ar putea oferi lui Scholz o uşoară amânare de la discuţiile din partid cu privire la adecvarea lui de a fi din nou candidatul său pentru postul de cancelar pentru alegerile federale programate pentru septembrie anul viitor, având în vedere nepopularitatea sa în rândul alegătorilor.

Trei sferturi dintre cei care au votat pentru SPD nu au făcut acest lucru din convingere, ci mai degrabă pentru a respinge AfD, potrivit exit poll-ul publicat de postul ARD. Prezența la vot a crescut la 73% de la 61% în urmă cu cinci ani, potrivit ZDF.

SPD este cotat cu doar 15% la nivel național, în scădere față de 25,7% pe care le-a obținut la alegerile federale din 2021. Aceasta este în spatele AfD cu aproximativ 20% și a conservatorilor de opoziție cu 32%.

Toate cele trei partide din coaliția eterogenă ideologică a lui Scholz la un loc, sunt cotate în prezent la aproximativ 30%, mai puțin decât conservatorii singuri.

Coaliția a fost criticată pentru certurile sale constante și pentru gestionarea imigrației. În estul fost condus de comuniști, mulți alegători critică, de asemenea, livrarea de arme către Ucraina, pentru a o ajuta să evite invazia pe scară largă a Rusiei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`