Economistul Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România, a avertizat într-o intervenție pentru B1 TV că deficitul bugetar poate duce România într-o criză financiară. Acesta e motivul pentru care acesta preconizează creșteri de taxe după alegeri:
“E clar, deficitul actual nu este sustenabil și ne poate duce în criză financiară. Prin urmare va fi forțat Guvernul să ia măsuri. Măsurile vor privi în special creșterea fiscalității care se va întâmpla anul viitor. Deci ar trebui să ne pregătim pentru o majorare substanțială a fiscalității anul viitor după alegeri. Această majorare a fiscalității va veni peste o economie slăbită, vedem cu tot acest impuls bugetar nu reușim decât o creștere de poate în jur de 1% a PIB-ului. Deci și creșterea economică e mică. Riscul e ridicat ca anul viitor să asistăm la recesiune”.
Adrian Codîrlașu a mai spus că deși ar fi ideal să se înghețe cheltuielille, în general, în astfel de contexte se merge pe impozite mai mari.
“Cred că urmează majorarea fiscalității. Vine deja pe o fiscalitate. Dacă ne uităm la impozitarea salariilor este extrem, extrem de ridicată. Probabil vor crește taxele și pentru proprietăți, aici ar fi loc de crescut taxele. Probabil ar fi TVA, și aici ar fi loc. Deja autoritățile vorbesc că în România cotele de TVA sunt mai redus decât în alte țări din UE. Deci ar putea avea și 2-3 puncte de creștere de TVA”.
În acest context, riscul de recesiune în anul 2025 este semnificativ, a mai avertizat economistul:
“Există riscul dacă se vine și cu majorarea de fiscalitate, impulsul fiscal nu are cum să mai fie la fel de mare ca anul acesta, deci nu se mai pot face cheltuieli suplimentare. O parte din cheltuieli se vor face anul viitor, în sensul că facturile nu vor fi plătite anul acesta , ci anul viitor. Deci va veni nota de plată și la ce se amână la plată anul ăsta ca să arătăm un deficit ceva mai mic. Nu vor fi bani pentru impuls fiscal suplimentar. Vom avea efect de bază în consum, efect de bază pe cheltuieli guvernamentale, economia este deja slăbită, economia UE este slăbită. Riscul de recesiune îl văd semnificativ anul viitor”.