Comisia Europeană va da undă verde la vânat lupi în România și alte state din UE. Cum poate acest lucru să afecteze românii

Comisia Europeană va da undă verde la vânat lupi în România și alte state din UE. Cum poate acest lucru să afecteze românii
Image by René from Pixabay

România este una dintre țările din Uniunea Europeană cu cea mai numeroasă populație de lupi. Comisia Europeană vrea să le schimbe nivelul de protecție, însă organizațiile de mediu sunt de părere că aceste modificări vor afecta oamenii în cele din urmă.

Cum vor responsabilii europeni să schimbe nivelul de protecție

Responsabilii europeni cer schimbarea statutului internațional al lupilor de la „strict protejat” la „protejat”, ceea ce ar înseamna că vânătoarea acestor animale s-ar simplifica, conform Știrile ProTv. 

„Practic, permite împușcarea, pe românește, a lupilor fără restricții semnificative. Vânătoarea va face mult mai mult rău, pentru că lupul este un animal care trăiește în haită, în momentul în care intervenim și omorâm unul, două, trei exemplare din acea haită, puterea haitei va fi mult mai limitată, astfel încât se vor apropia de așezările umane, acolo unde vor găsi hrană”, a spus Silviu Chiriac, manager proiect WOLFLIFE.

Lupii s-au înmulțit în ultimii ani în Uniune

Oficialii europeni au afirmat că această măsură a venit după ce numărul lupilor a crescut în ultimii ani în Uniunea Europeană. „Au fost probleme cam mari cu lupii, deci aproape în fiecare noapte. Prima armă sunt câinii; cu altceva nu ne putem apăra. Plus că se scoală ciobanii noaptea cu lanterne, strigă; alte surse de apărare nu există”, a spus Cristian Suciu, fermier.

În România, lupul este o specie protejată fiind 2.800 de exemplare, conform unui studiu realizat acum câțiva ani de către Ministerul Mediului. La nivel european, România este țara care are a doua cea mai mare populație de lupi, după Italia. Pe următoarele locuri sunt Spania, Polonia și Germania.

„Am avut un raport foarte amănunțit și bine întocmit de specialiștii din UE cu privire la conservarea lupului și, în ciuda acelor concluzii și recomandări, iată că s-a mers mai departe în urma unor presiuni politice cu acest vot care se va da. Noi practic ignorăm datele științifice; nu le luăm în calcul”, a transmis Cristian Papp, coordonator Departament Specii Sălbatice, WWF România.

Totuși, Ministerul Mediului va susține propunerea europeană. „Noi susținem acest demers pentru că o specie ca lupul sau ursul se poate proteja mai ales în țările în care starea de conservare e favorabilă, cum e și cazul României; se poate proteja și printr-un management mai activ”, a transmis Sorin Banciu, secretar de stat Ministerul Mediului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie