De ce nu ar trebui să bei prea multă apă dacă îți dorești să fii hidratat pe tot parcursul zilei. Câtă apă este necesar să bem

De ce nu ar trebui să bei prea multă apă dacă îți dorești să fii hidratat pe tot parcursul zilei. Câtă apă este necesar să bem
Sursa foto: Freepik.com

Aproximativ 65% din organismul unui om este format din apă, iar pentru a ne simți deshidradați trebuie să pierdem doar 2%. Deshidratarea vine la pachet cu oboseală, amețeli și dureri de cap.

Cum putem scăpa cel mai eficient de deshidratare

Conform unui studiu din 2018, publicat în revista „Frontiers in Physiology”, chiar și o deshidratare ușoară poate avea consecințe asupra capacității de concentrare a unei persoane, dar poate afecta și dispoziția, conform ziare.com. 

Specialiștii recomandă adulților să bea cel puțin doi litri de apă pe zi, însă consumul unei cantități mai mari de apă nu este cea mai bună metodă de a păstra organismul hidratat.

„Dacă beți apă și peste două ore producția de urină este foarte mare, iar urina este aproape transparentă, înseamnă că aceasta nu a fost asimilată corect de organism”, a spus David Nieman, profesor de sănătate publică și directorul Laboratorului de Performanță Umană al campusului de cercetare din Carolina de Nord.

Profesorul a explicat că apa obișnuită are tendința de a trece pur și simplu prin sistemul digestiv atunci când nu este însoțită de alimente sau alți nutrienți. Acest obicei este valabil mai ales atunci când oamenii beau cantități mari pe stomacul gol. „Nu există niciun avantaj al acestui tip de consum.”

La ce trebuie să avem grijă cu privire la „suprahidratare”

Se spune că un consum regulat de apă ajută organismul să elimine toxinele și substanțele nedorite. Totuși, acest lucru este doar parțial adevărat. Deși urina elimină produsele secundare și toxinele din corp, consumul excesiv de apă pe stomacul gol nu intensifică acest proces de curățare, conform afirmațiilor specialiștilor.

Consumul de apă în cantități mici și gradual ajută la evitarea supraîncărcării rinichilor și permite organismului să rețină apa mai eficient, arată studiile. „Oamenii care beau sticlă după sticlă de apă între mese probabil că nu fac decât să o elimine la scurt timp după”, subliniază Nieman.

„Apa potabilă cu aminoacizi, grăsimi, vitamine sau minerale ajută organismul să asimileze mai mult lichid, motiv pentru care băuturile precum laptele sau anumite sucuri naturale de fructe tind să fie mai eficiente, potrivit anumitor studii”, mai precizează Nieman.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”