Care sunt cele mai bune alimente pentru îmbunătățirea sistemului imunitar? Ce trebuie să consumăm în această perioadă

Care sunt cele mai bune alimente pentru îmbunătățirea sistemului imunitar? Ce trebuie să consumăm în această perioadă
Foto: Pixabay

Toamna este perioada în care tot mai mulți oameni sunt răciți, deoarece imunitatea lor este scăzută. De aceea, pentru a ne îmbunătății sistemul imunitar, un medic nutriționist explică care sunt alimentele la care trebuie să apelăm și care sunt suplimentele care fac bine organismului.

Ce recomandă nutriționistul în fiecare dimineață pe stomacul gol

Nutriționistul Simona Carniciu, recomandă ca timp de o săptămână să facem o cură de miere și propolis, pe care să le consumăm dimineața pe stomacul gol, conform click.ro. 

„Este o combinație foarte sănătoasă. Recomand tot ce înseamnă produse apicole și, foarte important, în momentul în care avem aceste produse la îndemână, trebuie să ținem cont și de zahărul din miere. Atunci când vorbim de miere, anumite categorii de pacienți, cum ar fi cei care vor să slăbească sau cei diabetici, ar trebui să o excludă. Dar propolisul simplu este o opțiune mult mai bună. Putem lua și din când în când sau să facem o cură de o săptămână, pauză, iar reluăm sau câteva zile pe săptămână. Sunt produse foarte sănătoase, au proprietăți importante pentru organism”, a transmis medicul nutriționist.

Ce alimente trebuie să consumăm în această perioadă

„Alimentele care sunt bune de consumat sunt întotdeauna cele de sezon. Trebuie să fim foarte atenți să nu exagerăm în ceea ce privește cantitățile, în așa fel încât să nu ne dăuneze. Când mă gândesc la partea asta de exagerat, mă gândesc și vorbesc exclusiv despre ceea ce înseamnă consumul ridicat de carbohidrați, pe care îl putem întâlni atât în legume cât și în fructele de sezon.

Asta înseamnă că este foarte important să consumăm cantitățile de care avem nevoie. În mod normal, avem nevoie de cam un fruct pe zi. Adică putem vorbi de 200 g – 300 g de fructe. Depinde de fructul respectiv sau de cât de dulce este. Dacă vorbim de mere, putem să mâncăm unu-două mere medii pe zi. Dacă vorbim de struguri, e bine să ne rezumăm la un ciorchine, pentru că ei sunt mai dulci și, deși au principii nutriționale foarte sănătoase, trebuie să fim ușor atenți la cantitatea de glucoză, fructoză pe care o au, cantitatea de zahăr”, a spus Simona Carniciu, pentru DCNews.

„Acum, de sezon, o să se înceapă cu dovleacul. Contează foarte mult cum îl consumăm. Adică este una să mâncăm dovleacul la cuptor și este complet diferit să mâncăm dovleacul într-o plăcintă. Dacă-l adăugăm la un sote de legume sau rădăcinoase, atunci el devine un aport nutrițional corect și foarte sănătos. Dacă-l consumăm în plăcintă, evident că nu mai este același lucru”, a explicat nutriționistul.

Care sunt suplimentele care ajută cu adevărat organismul

„Nu este necesar să facem o cură înainte de sezonul rece, pentru că, teoretic, pe toată perioada verii avem o abundență de legume și verdețuri, și fructe care sunt încărcate cu aceste principii nutriționale – vorbim de vitamine și minerale. Dacă nu am consumat în perioada verii sau nu avem obiceiul de a consuma legume, fructe și, bineînțeles, verdețuri, atunci nu putem vorbi că avem nevoie de suplimente înainte de toamnă, pentru că teoretic avem nevoie oricând.

Noi trebuie să ne gândim, atunci când alegem un supliment alimentar, dacă în alimentația noastră se regăsesc suficiente alimente din categoria vegetale care să ne furnizeze acele vitamine și minerale. De principiu, atunci când luăm suplimente, trebuie să înțelegem că este sănătos, dar să nu exagerăm și, mai ales, depinde de tipul de suplimente pe care le alegem. Câteodată este mai indicat să consultăm un medic de familie, un medic nutriționist privind aportul de suplimente, pentru că ele sunt principii active care, în momentul în care facem exces, pot chiar să dăuneze”, a punctat medicul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”