Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia

Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
Sursa Foto: Freepik

Deși în țara noastră există un program de susținere a producătorilor de roșii, românii mănâncă foarte multe tomate de import din Turcia. Motivul ar fi faptul că nu reușim să acoperim costul din producția proprie, iar supermarketurile preferă să aducă marfă din străinătate deoarece este mai ieftină.

Care este riscul roșiilor din afara țării

Roșiile provenite din statele din afara Uniunii Europene pot fi plinede pesticide. În cadrul ultimelor controale sau descoperit pesticide în cantități uriașe în roșiile vândute în supermarketurile din București, conform observatornews.ro. 

„În situaţia în care preţurile sunt mai scăzute în Turcia, jocul importatorului este evident şi câştigurile sunt pe măsură. Pe de altă parte, Turcia este puţin mai aproape de România”, explică Dragoş Frumosu, expert în industria alimentară.

„Turcia nu este membră a UE şi atunci nu putem discuta despre trasabilitate. Marfa ar trebui controlată în depozit, înainte de a veni către piaţă. Pot conţine cantităţi de pesticide”, adaugă Dragoş Frumosu, expert în industria alimentară.

Totuși, producția de roșii scade astfel că importul este mult mai mare. Supermarketurile sunt pline de roșii turcești, care se vând cu 8 lei o caserola de 500 de grame.

Peste 24.000 de producători românii au beneficiat în acest an de sprijinul de la stat

Mariana Jelea cultivă roşiile în judeţul Giurgiu, pe o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi. Anul acesta s-a înscris în programul Tomata, însă ajutorul nu a fost de mare folos. „3.000 de euro ce este? Folia şi sămânţa. Nici atâta. Măcar 5.000 de euro. Ca să fie şi ţăranul mulţumit, că de aia se chinuie. Şi de aia vor să mănânce roşie bună în luna mai, roşia românească, să aibă gust”, spune Mariana Jelea, producător de roşii.

Care este diferența între roșiile din România și cele din Turcia

„Aici avem o roşie din Turcia şi aici avem o roşie din România. Se vede clar diferenţa, poate nu sunt atât de frumoase, nu sunt perfecte, dar au un miros mult mai puternic, versus aceste roşii. Sunt perfecte, dar nu ştim cu adevărat care e cantitatea de pesticide. Asta de Turcia pare mult mai perfectă. Această roşie se simte foarte clar că nu a fost forţată”, spune Fabius Antal, expert nutriţie.

În fiecare lună, între 250 şi 500 de camioane pline cu roşii din Turcia intră în România. Țara noastră a devenit cel mai fidel client al Turciei la roșii, iar în fiecare an am ajuns să dăm 50 de milioane de euro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`