Ce trebuie neapărat să știe pensionarii despre majorarea pensiilor, care va avea loc în anul 2025

Ce trebuie neapărat să știe pensionarii despre majorarea pensiilor, care va avea loc în anul 2025
Sursa foto: Captura video Stirile Pro TV

De la 1 ianuarie 2025, se vor indexa peste 3,8 milioane de pensii.

Pensionarii din România vor beneficia de prima indexare a valorii punctului de referință, conform legii.

În urma indexării, circa 13,8% dintre pensii vor crește. Indexarea va include atât pensiile curente, care vor fi ajustate cu rata inflației și jumătate din câștigul salarial mediu brut, cât și cele 3,8 milioane de pensii, care au fost deja majorate după recalculare, potrivit site-ului Puterea.

Ce trebuie să știe pensionarii despre „mica recalculare”

Iată ce trebuie să facă pensionarii:

De la 1 septembrie 2024 până pe 1 ianuarie 2025, va avea loc „mica recalculare”, adică pensionarii vor trebui să depună documentele necesare la Casele de Pensii pentru a beneficia de eventualele ajustări.

Cu toate acestea, pensionarii nu trebuie să se aștepte la creșteri semnificative a pensiei, comparativ cu recalcularea anterioară, a subliniat Maria Andronache, directoarea Casei Județene de Pensii din Iași.

Important de știut este că pensionarii care s-au pensionat înainte de aprilie 2001 sunt solicitați să aducă adeverințe privind veniturile extrasalariale pentru a putea beneficia de această „mică recalculare”.

Cum vor fi valorificate adeverințele

Adeverințele vor fi valorificate conform următoarelor reguli:

  • Adeverințe emise înainte de 18.06.2021: Vor fi acceptate dacă respectă condițiile de valabilitate și legalitate și menționează contribuția la asigurările sociale de stat.
  • Adeverințe emise după 18.06.2021: Trebuie să respecte modelul prevăzut în Ordinul Ministrului Muncii și să menționeze contribuția la asigurările sociale de stat.
  • Adeverințe emise după 01.09.2024: Vor fi acceptate dacă respectă modelul prevăzut în Legea nr. 360/2023 și menționează contribuția la asigurările sociale de stat.

Circa 200.000 de pensionari vor avea pensiile înghețate

În jur de 200.000 de pensionari nu vor beneficia de majorarări ale pensiilor la indexarea din ianuarie 2025, deoarece pensiile lor sunt deja peste nivelul contribuțiilor plătite.

Simona Bucura Oprescu a anunțat că 4,4% dintre pensii vor rămâne neschimbate, până când vor fi ajunse de către pensiile care au avut aceeași bază contributivă, dar au fost inițial mai mici.

Pensionarii care au nevoie de adeverințele respective, vor trebui să se deplaseze la Casele de Pensii pentru a depune documentele. În multe cazuri, vor fi obligați să plătească sume considerabile firmelor de arhivare unde sunt păstrate actele ce dovedesc activitatea lor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)