Sondaj INSCOP: Mircea Geoană și Marcel Ciolacu ar ajunge în turul 2 la prezidențiale. Alegerile ar fi câștigate de fostul oficial NATO

Sondaj INSCOP: Mircea Geoană și Marcel Ciolacu ar ajunge în turul 2 la prezidențiale. Alegerile ar fi câștigate de fostul oficial NATO
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Mircea Geoană și Marcel Ciolacu ar intra în al doilea tur al alegerilor prezidențiale dacă primul tur s-ar desfășura duminica viitoare, arată un sondaj realizat de INSCOP Research în septembrie la comanda think tank-ului Institutul pentru Libertate și Democrație.

Mircea Geoană și Marcel Ciolacu ar ajunge în turul 2 la prezidențiale

Potrivit cercetării, dacă duminica viitoare ar avea loc primul tur al alegerilor prezidențiale, acesta ar fi câștigat de Mircea Geoană, fiind preferat de 21,4% dintre votanții care au ales un candidat.

În finala prezidențială ar intra și liderul PSD, Marcel Ciolacu, cu 20,3%.

Scorurile pe care le-ar obține ceilalți candidați:

  • Elena Lasconi (USR) – 14,2%
  • Diana Șoșoacă (SOS România) – 13,6%
  • George Simion (AUR) – 12%
  • Nicolae Ciucă (PNL) – 7,1%
  • Cristian Diaconescu (independent) – 4,7%
  • Kelemen Hunor (UDMR) – 3,7%
  • Cristian Terheș (PNCR) – 1,9%
  • Ana Birchall (independentă) – 0,7%
  • Alt candidat – 0,4%

În acest scenariu, alegerile ar fi câștigate de fostul oficial NATO

Printre scenariile evaluate de INSCOP se numără și cel care reiese din ipoteza de mai sus, cea care îi pune față în față în finala prezidențială pe Marcel Ciolacu și Mircea Geoană.

„Dacă în turul aI II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Marcel Ciolacu și Mircea Geoană, 47,8% dintre respondenți spun că l-ar vota pe fostul Secretar General Adjunct al NATO, iar 34,2% pe actualul premier. 1,8% nu s-au hotărât, 13,9% declară că nu ar vota, iar 2,2% nu știu sau nu răspund. Raportat la respondenții care au ales un candidat, 58,3% ar vota cu Mircea Geoană, respectiv 41,7% cu Marcel Ciolacu”, scrie INSCOP.

Scenariul Nicolae Ciucă vs Elena Lasconi

INSCOP a evaluat și scenariul unei finale prezidențiale între liderii PNL și USR.

„Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Nicolae Ciucă și Elena Lasconi, 37% dintre respondenți l-ar vota pe liderul PNL, iar 36,7% pe lidera USR. 1% nu s-au hotărât, 22,3% declară că nu ar vota, iar 3% nu știu sau nu răspund.  Raportat la respondenții care au ales un candidat, 50,2% ar vota cu Nicolae Ciucă, respectiv 49,8% cu Elena Lasconi”, notează INSCOP.

Scenariul Mircea Geoană vs Nicolae Ciucă

O astfel de ipoteză îl avantajează pe fostul secretar general adjunct de la NATO.

„Dacă în turul aI II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Mircea Geoană și Nicolae Ciucă, 50,1% dintre români l-ar vota pe fostul Secretar General Adjunct al NATO, iar 27,9% pe președintele Senatului. 1,3% nu s-au hotărât, 18.4% spun că nu ar vota, iar 2,2% nu știu sau nu răspund. Raportat la respondenții care au ales un candidat, 64,2% ar vota cu Mircea Geoană, respectiv 35,8% cu Nicolae Ciucă”, spun cei de la INSCOP.

Scenariul Marcel Ciolacu vs Elena Lasconi

Liderul PSD ar putea ieși câștigător dintr-o finală cu omoloaga sa de la USR, mai arată scenariile INSCOP.

„Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, 43,5% dintre români l-ar vota pe actualul premier, iar 36,8% pe lidera USR. 0,7% nu s-au hotărât, 16,6% spun că nu ar vota, iar 2,4% nu știu sau nu răspund. 54,2% dintre cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat l-ar vota pe Marcel Ciolacu, iar 45,8% pe Elena Lasconi”, afirmă INSCOP Research.

Scenariul Mircea Geoană vs Elena Lasconi

Cercetarea îl plasează la conducere pe Mircea Geoană într-un astfel de scenariu.

„Într-o confruntare ipotetică în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale între Mircea Geoană și Elena Lasconi, 46,9% dintre români l-ar vota pe fostul Secretar General Adjunct al NATO, iar 29,2% pe lidera USR. 1,6% nu s-au hotărât, 19,4% spun că nu ar vota, iar 2,9% nu știu sau nu răspund. Raportat la respondenții care au ales un candidat, 61.7% ar vota cu Mircea Geoană, respectiv 38,3% cu Elena Lasconi”, mai notează INSCOP.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)