După ce Dunărea a ieşit din matcă la Budapesta, ministrul Mediului a declarat miercuri seară că specialiştii au estimat când va fi „vârful de debit” pe Dunăre în România şi că autorităţile sunt în alertă.
Mircea Fechet, ministrul Mediului, a explicat miercuri seară, la Antena 3, că, pe baza cotelor pe care le-a înregistrat Dunărea la Budapesta şi Bratislava, specialiştii au estimat că vom avea un vârf de debit şi în România, în jurul datei de 28-29 septembrie. Pentru că până ajunge la noi Dunărea mai adună şi apele altor râuri, trebuie să ne aşteptăm la un debit de 9200-9500 m³, potrivit specialiștilor.
„Astăzi (miercuri – n.n) vă pot spune că la Budapesta avem un debit de 6.300m³/s și se estimează că va exista un vârf maxim de 8.700m³/s în data de 22 septembrie.”
Mircea Fechet a precizat, de asemenea, că autorităţile sunt în alertă şi că în cursul zilei de joi, 19 septembrie, urmează ca la Ministerul Mediului să fie convocat Comitetul pentru Situații de Urgență, pentru a se stabili primele măsuri, arată Adevărul.
El este încrezător că nu vor fi mari probleme, ţinând cont că în 2006 ne-am confruntat cu o situaţie similară, atunci Dunărea având un debit şi mai mare, de 15.800m³/s la intrarea în ţară.
Potrivit ministrului Fechet, atunci când vine vorba despre Dunăre, din momentul în care cotele cresc în Budapesta, autorităţile române au cel puţin o săptămână la dispoziţie pentru a se pregăti. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere riscul de inundaţii, care este mai crescut la gurile de vărsare a Dunării, în deltă.