Când ajunge „vârful de debit” al Dunării în România. Comitetul pentru Situații de Urgență, convocat la minister

Când ajunge „vârful de debit” al Dunării în România. Comitetul pentru Situații de Urgență, convocat la minister
Dunarea/ Sursa foto: Pixabay

După ce Dunărea a ieşit din matcă la Budapesta, ministrul Mediului a declarat miercuri seară că specialiştii au estimat când va fi „vârful de debit” pe Dunăre în România şi că autorităţile sunt în alertă.

Trebuie să ne aşteptăm la un debit de 9200-9500 m³

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a explicat miercuri seară, la Antena 3, că, pe baza cotelor pe care le-a înregistrat Dunărea la Budapesta şi Bratislava, specialiştii au estimat că vom avea un vârf de debit şi în România, în jurul datei de 28-29 septembrie. Pentru că până ajunge la noi Dunărea mai adună şi apele altor râuri, trebuie să ne aşteptăm la un debit de 9200-9500 m³, potrivit specialiștilor.

„Astăzi (miercuri – n.n) vă pot spune că la Budapesta avem un debit de 6.300m³/s și se estimează că va exista un vârf maxim de 8.700m³/s în data de 22 septembrie.”

Mircea Fechet a precizat, de asemenea, că autorităţile sunt în alertă şi că în cursul zilei de joi, 19 septembrie, urmează ca la Ministerul Mediului să fie convocat Comitetul pentru Situații de Urgență, pentru a se stabili primele măsuri, arată Adevărul.

El este încrezător că nu vor fi mari probleme, ţinând cont că în 2006 ne-am confruntat cu o situaţie similară, atunci Dunărea având un debit şi mai mare, de 15.800m³/s la intrarea în ţară.

Potrivit ministrului Fechet, atunci când vine vorba despre Dunăre, din momentul în care cotele cresc în Budapesta, autorităţile române au cel puţin o săptămână la dispoziţie pentru a se pregăti. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere riscul de inundaţii, care este mai crescut la gurile de vărsare a Dunării, în deltă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)