Fermierii afectați de secetă ar putea solicita suspendarea plății ratelor la bănci până la finalul lui 2025

Fermierii afectați de secetă ar putea solicita suspendarea plății ratelor la bănci până la finalul lui 2025
Sursa foto: Shutterstock

Producătorii agricoli afectaţi de secetă vor putea solicita suspendarea rambursării datoriilor, precum şi a ratelor, dobânzilor şi comisioanelor scadente, până la finele anului 2025, pentru contractele de credit sau de leasing încheiate cu bănci sau instituţii financiare nebancare, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă publicat pe site-ul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Fermierii s-au confruntat cu seceta pedologică extremă încă din 2023

„Pentru suspendarea de drept a rambursării ratelor, dobânzilor şi comisioanelor, debitorii trimit creditorilor o solicitare de suspendare, în format letric sau prin poşta electronică, la datele de contact precizate în contractul de credit, până cel târziu la data de 31 decembrie 2024 (…) însoţită de copia proceselor verbale de constatare şi evaluare a pagubelor la culturi agricole, încheiate pentru culturile agricole înfiinţate în toamna anului 2022, toamna anului 2023, în primăvara anilor 2022, 2023 şi 2024, pentru plante perene, plantaţii pomicole şi plantaţii viticole, care au fost afectate de seceta pedologică din anii agricoli 2022 -2023-2024”, se arată în document, relatează Agerpres.

Decizia de a implementa aceste măsuri a fost luată din cauza faptului că fermierii s-au confruntat cu seceta pedologică care s-a manifestat cu un caracter puternic până la extrem, pe areale agricole extinse la nivel naţional, încă din 2023, confimată şi prin analizele şi informările realizate de către Administraţia Naţională de Meteorologie, spun iniţiatorii proiectului.

Agricultura din România continuă să se confrunte şi în anul agricol 2024 cu o lipsă semnificativă de precipitaţii care a indus fenomenul de secetă pedologică accentuată pe areale agricole extinse la nivel naţional, în special în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, estul Moldovei, vestul Banatului şi Crişanei.

Decizia de a implementa aceste măsuri a fost luată din cauza faptului că fermierii s-au confruntat cu seceta pedologică care s-a manifestat cu un caracter puternic până la extrem, pe areale agricole extinse la nivel naţional, încă din 2023, confimată şi prin analizele şi informările realizate de către Administraţia Naţională de Meteorologie, spun iniţiatorii proiectului, porivit Economica.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)