Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”

Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
Sursa Foto: Hepta

Publicația France Presse a discutat cu mai mulți medici care lucrează la două spitale din Beirut care au îngrijit zilele acestea răniții din urmă exploziilor. Cadrele medicale au declarat că victimele și-au pierdut vederea sau au rămas fără degete în urma exploziilor coorodnate a pagerelor, ce a avut loc marți în Liban.

2.800 de persoane au fost rănite

În urma exploziilor, 12 persoane și-au pierdut viața, iar alți 2.800 au fost răniți, conform bilanţului comunicat de Ministerul Sănătăţii de la Beirut, transmite G4Media.

Joelle Khadra, medic de urgenţă la spitalul Hotel-Dieu de France, a observat că „rănile erau localizate mai ales la ochi şi la mâini, cu amputări de degete şi schije în ochi”. „Unele persoane şi-au pierdut vederea”, a adăugat medicul. La spitalul Hotel-Dieu de France au fost aduși aproximativ 80 de răniți, iar 20 dintre aceștia au ajuns la terapie intensivă, cu măști de respirație artificială, deoarece nu puteau respira. „Atât de umflate le erau feţele”, a explicat doctoriţa. „Alţii sunt operaţi unul după altul. Astăzi avem 55 de operaţii”, a mai menţionat ea.

Răniții au ajuns să fie tratați în parcările spitalelor

În zonele periferice ale capitalei, bastion al Hezbollah unde au avut loc multe din explozii, răniții au fost tratați în parcarea unui spital, din cauza numărului foarte mare de pacienți.

Un medic de la alt spital a declarat sub anonimat că rănile erau „ieșite din comun”. „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil. Am avut multe răni cu degete amputate”, deoarece luptătorii Hezbollah țineau în mâini pagerele care au explodat.

Alți membri aveau răni și la picioare. „Cele mai groaznice” răni au fost provocate de „pagerele care le-au explodat oamenilor în faţă”, a spus doctorul. Aproximativ 40 de pacienți au leziuni oculare grave.

Circa trei sferturi din aceşti pacienţi au rămas fără un ochi, iar celălalt este adesea recuperabil cu mare greutate”, a mai relatat el, estimând că în 15-20% din cazuri răniţii „şi-au pierdut ireversibil ambii ochi”. „Mulţi colegi spun că rănile (oculare) sunt mai grave decât cele din 4 august”, mai exact la explozia devastatoare de la Beirut din 2020, când au murit peste 220 de oameni şi au fost răniţi circa 6.500.

Ministrul libanez al sănătăţii, Firas Abiad, a transmis că din cei 12 morți, doi erau copii, iar 300 de răniți se află în stare critică. Din 1.800 de pacienţi internaţi, 460 au necesitat operaţii la ochi, faţă sau membre, în special la mâini.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)