Banalele sunt unele dintre cele mai benefice fructe pentru organism, fiind bogate în vitamina B6, potasiu, magneziu, mangan și cupru. Acestea pot fi o gustare hrănitoare pe parcursul zilei, însă puțini știu că din acest fruct se poate face un ceai benefic pentru sănătate.
Ceaiul de banane conține aceleași vitamine și minerale pe care fructul le are, însă pentru a crește concentrația de nutrienți trebuie un timp de infuzare mai lung. Banalele sunt o sursă excelentă de antioxidanți solubili în apă, precum dopamină și gallocatechină, care pot ajuta la combaterea radicalilor liberi și la prevenirea afecțiunilor cronice, precum bolile de inimă, transmite G4Food.ro.
Coaja de banană are un nivel mult mai ridicat de antioxidanți față de pulpă, de aceea, adăugarea cojii în ceai ar putea crește aportul acestor minerale. Banalele sunt bogate în potasiu, astfel că ceaiul poate contribui la reglarea echilibrului lichidelor, tensiunii arteriale sănătoase și contracțiilor musculare.
Conținutul de potasiu din ceai poate ajuta la diminuarea balonării cauzate de o dietă bogată în sare. De asemenea, acest ceai le poate fi de folos celor care se confruntă cu insomniile, deoarece conține trei nuțrienți esențiali în această problemă: potasiu, magneziu și triptofan.
Magneziu și potasiu ajută la o calitate și o durată mai bună a somnului, datorită proprietăților lor de relaxare a mușchilor. Triptofan este un aminoacid important pentru producerea hormonilor care favorizează somnuul, serotonina și melatonina.
Ceaiul din banane este benefic pentru sănătatea inimii, deoarece conținutul de potasiu și magneziu ajută la scăderea tensiunii arteriale și la reducerea riscului de boli de inimă și accident vascular cerebral. Mai mult, acest ceai este un înlocuitor bun pentru băuturile cu zahăr.
Ceaiul de banane se poate prepara în două moduri, cu sau fără coajă:
Ceai de banane fără coajă
Ceai de coajă de banane
Ceaiul trebuie să fie ținut la frigider și consumat în maxim două zile, fie rece sau reîncălzit.