Fructul minune care rezistă chiar și un an fără să se strice. Ce proprietăți și beneficii are pentru sănătate

Fructul minune care rezistă chiar și un an fără să se strice. Ce proprietăți și beneficii are pentru sănătate
Surse Foto: Freepik.com

Un nou fruct omologat în Buzău a stabilit un record în horticultura românească. „Pepenele de iarnă”, cunoscut și drept „dovleacul de ceară” este un fruct cultivat și cercetat de către specialiștii de la Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău.

Prin ce a atras atenția acest fruct

„Pepenele de iarnă” a atras atenția specialiștilor din domeniu prin proprietățile sale. Acesta poate rezista până la un an fără a fi păstrat în frigider, deoarece are un strat protector natural de ceară. Stratul natural de ceară albă este ca o rășină naturală, ce protejează fructul de agenții patogeni și îi permite să rămână proaspăt pentru o perioadă lungă de timp, chiar și fără refrigerare, conform click.ro. 

Costel Vânătoru, cercetător la BRGV Buzău, a explicat în cadrul Antena 3 CNN cum ajută acest strat de ceară. „Vorbim de o ceară de puritate foarte mare, o pruină naturală care protejează fructul de agenți patogeni. Acest strat face posibilă păstrarea fructului pe termen lung”. De asemenea, acest fruct poate ajunge la dimnesiuni impresionante, de peste 20 de kilograme.

Ce beneficii are acest fruct pentru sănătate

Fructul are un conținut ridicat de antioxidanți, care combat efectele negative ale radicalilor liberi din organism. Antioxidanții contribuie în prevenirea bolilor cronice și a îmbătrânirii premature.

„Pepenele de iarnă” nu are gustul pepenelui clasic, ci oferă o savoare dulce-acrișoară și o textură ușoară, având o pulpă albă. Stratul său protector de ceară poate fi utilizat în industria farmaceutică.

Cum se poate cultiva acest fruct

Datorită dimensiunii sale impresionante, de peste 20 de kilograme, fructul necesită o susținere specială pentru a preveni ruperea vrejurilor sub greutatea acestora. „Pentru acest soi mare, greoi, trebuie să asigurăm un sistem de susținere puternic, cu sârme rezistente și suporți adecvați, astfel încât fructele să nu se rupă de pe plantă”, a explicat cercetătorul Costel Vânătoru.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)