PNL a depus un amendament care-i permite lui Iohannis să candideze la parlamentare ca independent, pe listele unui partid (VIDEO)

PNL a depus un amendament care-i permite lui Iohannis să candideze la parlamentare ca independent, pe listele unui partid (VIDEO)
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

UPDATE: B1 TV a prezentat amendamentul depus de PNL-iști, care-i permite lui Klaus Iohannis să candideze la alegerile din 1 Decembrie pentru a ajunge senator, fără să încalce Constituția:

ȘTIRE INIȚIALĂ:

PNL-iștii au depus, miercuri, un amendament care-i permite președintelui țării să candideze la alegerile parlamentare pe listele unui partid, informează G4Media, care citează surse din PNL și PSD. Soluția e menită să-l ajute pe Klaus Iohannis să candideze fără să încalce Constituția.

Amendamentul menit să-l ajute pe Iohannis să ajungă senator

Amendamentul a fost depus la legea privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților și modifică art. 5 indice 2 din legea 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților:

„art 5. Nu se admit candidaturi independente pe listele de candidați depuse de partidele politice, alianțele politice sau alianțele electorale, cu excepția situației președintelui României, în funcție la data alegerii Camerei Deputaților și Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, care poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianțe politice sau alianțe electorale pentru obținerea unui mandat de deputat sau senator. În cazul în care este ales deputat sau senator, președintele României este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de deputat sau senator și cea de președinte”.

Soluția îi va permite lui Iohannis să candideze la Senat fără să încalce Constituția. Legea fundamentală prevede că „în timpul mandatului, Preşedintele României nu poate fi membru al unui partid şi nu poate îndeplini nici o altă funcţie publică sau privată”.

Potrivit jurnalistului Cristian Andrei, PNL-iștii „au plagiat amendamentul PSD din 2004 pentru Ion Iliescu”.

PNL a depus amendamentul în contextul în care de câteva zile se speculează că Iohannis vrea să ajungă senator în noua legislatură, căci nu i-au reușit planurile de a obține o funcție europeană după ce-și termină mandatul de președinte. Opoziția a anunțat deja să se va opune acestui demers.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”