Noul premier al Franței avertizează cu privire la situația financiară „foarte gravă” a țării

Noul premier al Franței avertizează cu privire la situația financiară „foarte gravă” a țării
Michel Barnier, prim-ministru al Franței și fost negociator-șef al UE pentru Brexit. Sursa foto: Hepta.ro / Abaca Press / Blondet Eliot/ABACA

Situația bugetară a Franței este „foarte gravă”, a declarat miercuri premierul Michel Barnier pentru AFP, spunând că sunt necesare mai multe informații pentru a evalua „realitatea exactă” a finanțelor publice franceze, anunță France24.

Finanțele publice sunt principala preocupare a lui Michel Barnier

Franța a fost supusă unei proceduri oficiale pentru încălcarea regulilor bugetare ale Uniunii Europene înainte ca Barnier să fie ales șef al guvernului luna aceasta de către președintele Emmanuel Macron.

Și Banca Franței a avertizat săptămâna aceasta că o revenire anticipată la regulile UE privind deficitul până în 2027 „nu este realistă”.
Se estimează că deficitul sectorului public al Franței va ajunge la aproximativ 5,6% din PIB în acest an și va depăși șase procente în 2025, comparativ cu normele UE care cer un plafon de trei procente pentru deficite. „Descopăr că situația bugetară a țării este foarte gravă”, a spus Barnier într-o declarație pentru AFP.

„Această situație necesită mai mult decât simple afirmații frumoase. Necesită acțiuni responsabile”, a spus el.
Noul premier, care încă nu a numit un cabinet, ar trebui să depună luna viitoare parlamentului un buget pentru 2025, în ceea ce se așteaptă să fie primul test major pentru viitoarea administrație.

La câteva zile de la preluarea mandatului la începutul lunii septembrie, Barnier a declarat într-un interviu că „francezii vor mai multă justiție” în ceea ce privește politica fiscală, în timp ce mai mulți politicieni au raportat că prim-ministrul a menționat posibile creșteri de taxe în conversații private.

O astfel de mișcare ar fi un semnal de alarmă pentru aliații lui Macron, care a supravegheat reducerea cotei impozitului pe profit de la 33,3% la 25%, precum și reducerile de impozite pentru gospodării, inclusiv pentru cei mai bogați contribuabili.

Macron a pretins o reducere a sarcinii fiscale generale cu 50 de miliarde de euro de când a devenit președinte în 2017.

Ministrul de Interne Gerald Darmanin, un aliat ferm al lui Macron, a declarat miercuri că este „în afara discuției” să se alăture, sau chiar să se susțină, unui guvern care a ridicat taxele.

Dar ani de cheltuieli suplimentare în timpul pandemiei de Covid, combinați cu creșterea lentă, au făcut ca deficitul Franței să crească, declanșând „procedura de deficit excesiv” a UE, care este menită să forțeze o țară să negocieze un plan cu Bruxelles-ul.

Ministrul de Finanțe Bruno Le Maire, care urmează să fie înlocuit în curând, a promis că va readuce deficitul sub trei procente până în 2027, dar mulți analiști au respins planul ca fiind neplauzibil.

Guvernatorul băncii centrale a Franței, Francois Villeroy de Galhau, a declarat săptămâna aceasta că obiectivul „nu este realist”.

Aparent, susținând abordarea lui Barnier, Villeroy de Galhau a cerut un „efort excepțional și rezonabil cerut unor companii importante și contribuabililor bogați” pentru a ajuta la o redresare a finanțelor. Franța, a spus el, nu își mai permite reduceri de taxe „nefinanțate”.

Dar politicile fiscale mai stricte l-ar putea duce pe Barnier într-un conflict cu Macron, care l-a numit pe politicianul experimentat în speranța că va putea supraviețui unui vot de cenzură timpuriu din parlament.

„Vrem o politică fiscală stabilă, care să nu submineze politicile care au determinat scăderea șomajului și creșterea atractivității țării noastre”, a declarat Jean-Rene Cazeneuve, deputat la Adunarea Națională și aliat Macron. „Ar fi o eroare îngrozitoare să revenim la asta.”

Laurent Wauquiez, șeful grupului parlamentar conservator Les Republican (LR) de care Barnier depinde pentru sprijin, a declarat săptămâna trecută că „convingerea noastră este că într-un anumit număr de domenii avem nevoie de politici de dreapta”. Acest lucru, a spus el, înseamnă „nicio creștere a taxelor”.

Problema fiscală ar putea adânci tensiunile în devenire dintre Macron și Barnier, despre care se spune că ar fi fost iritat că președintele nu l-a consultat cu privire la nominalizarea ministrului de externe Stephane Sejourne la Comisia UE.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)