Meta riscă o amendă antitrust record din partea UE pentru practicile privind reclamele personalizate

Meta riscă o amendă antitrust record din partea UE pentru practicile privind reclamele personalizate
Sursa foto: Dreamstime

Meta se confruntă cu o amendă uriașă a Uniunii Europene (UE) pentru presupusele sale eforturi de a domina piața de publicitate clasificată, deoarece Bruxelles-ul face eforturi pentru a reprima practicile anticoncurențiale practicate de cele mai mari companii de tehnologie din lume, potrivit irishtimes.com.

Autoritățile de reglementare din UE vor susține că compania-mamă a Facebook își leagă serviciile gratuite Marketplace cu rețeaua socială, în efortul de a-și submina rivalii, au spus persoane familiare cu subiectul.

Decizia UE ar putea veni încă de luna viitoare, au spus trei oameni de rang înalt, cu cunoștințe directe asupra chestiunii, și va marca una dintre investigațiile finale supravegheate de Margrethe Vestager, șefa de concurență în funcție.

Această anchetă antitrust a fost lansată în 2019, după acuzațiile rivalilor că Facebook a abuzat de poziția sa dominantă oferind servicii gratuite în timp ce profita de datele, în principal de la companii, pe care le colectează pe platformă.

În decembrie 2022, Comisia Europeană a furnizat constatările inițiale conform cărora Meta denaturează concurența pe piața de anunțuri clasificate online, și foloseste datele accesate gratuit de la companii pentru a vinde apoi reclame utilizatorilor.

Meta poate face recurs împotriva cazului. Dacă gigantul tehnologic va fi găsit vinovat, ar putea fi sancționat cu până la 10% din veniturile sale anuale globale, care în 2023 au ajuns la aproape 135 de miliarde de dolari (121 de miliarde de euro). Cu toate acestea, autoritățile de reglementare emit de obicei sancțiuni mult mai mici.

Gigantul tehnologic a susținut că Facebook Marketplace operează într-un peisaj extrem de competitiv și nu folosește datele de la rivalii de pe platformă pentru a concura împotriva lor, au spus oamenii familiarizați cu poziția companiei.

Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, își pregătește echipa pentru a începe următorul ciclu de cinci ani la organul executiv al UE, ceea ce ar putea întârzia și mai mult un anunț, au spus persoane familiare.

Facebook Marketplace, lansată în 2016, este o platformă populară pentru cumpărarea și vânzarea de bunuri second-hand, în special articole de uz casnic, cum ar fi mobilierul. Cu toate acestea, noi intrați pe piețele specializate, cum ar fi moda, au apărut ca concurenți în ultimii ani.

Alte jurisdicții încearcă, de asemenea, să controleze Big Tech și să aibă cazuri împotriva Meta. Autoritatea pentru Concurență și Piețe din Marea Britanie a închis o anchetă similară anul trecut, după ce Meta a promis că va opri utilizarea datelor pe care le adună de la alte afaceri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)