Israelul ar fi detonat pagerele mai devreme decât era planificat. Dispozitivele, programate să scoată un sunet suspect înainte să explodeze, pentru ca oamenii să le apropie de ureche, față

Israelul ar fi detonat pagerele mai devreme decât era planificat. Dispozitivele, programate să scoată un sunet suspect înainte să explodeze, pentru ca oamenii să le apropie de ureche, față
sursă foto: Hepta/ Sandro Basili/ABACAPRESS.COM

O sursă libaneză și o altă sursă au declarat pentru Reuters că Mossad – agenția de spionaj israeliană – a plasat explozibili în mii de pagere Hezbollah, care au fost importate cu luni în urmă, potrivit BBC.

Israelul ar fi detonat mai devreme pagerele de teamă să nu-i fie dejucat planul

Separat, surse israeliene și americane au declarat pentru Axios și Al-Monitor că exploziile au fost inițial planificate ca mișcare de deschidere a unei ofensive „totale” împotriva Hezbollah.

Dar, în ultimele zile, Israelul a devenit îngrijorat că Hezbollah a aflat de plan – așa că ele au fost detonate mai devreme decât era prevăzut.

„A fost un moment în care trebuia să se decidă dacă vor fi detonate sau nu vor mai putea fi folosite deloc”, a declarat un oficial american pentru Axios.

Liderul Hezbollah Hassan Nasrallah va ține un discurs joi, se arată într-o declarație a grupului susținut de Iran. Nasrallah va aborda „cele mai recente evoluții”, adaugă grupul.

Tracy Chamoun, scriitoare și politiciană care anterior a servit ca ambasador al Libanului în Iordania a descris evenimentele de marți drept „înfiorătoare”.

Ea a spus că conducea în acel moment „în acea zonă – denumită suburbiile de sud, fortăreața Hezbollah”. În timp ce se afla în trecere, ea descrie că a văzut mulți oameni întinși pe drum, înainte de a fi luați și transportați la spital.

Chamoun a văzut un bărbat cu ochiul scos și pe altul „căruia i-a fost smulsă jumătate din față”: „Majoritatea exploziilor au avut loc la nivelul ochilor… Aceste pagere au emis un sunet înainte de a fi detonate pentru a-i încuraja pe oameni să le scoată din buzunare sau să le ia de pe birouri și să le ridice spre urechi, în zona feței”.

Ministrul libanez al sănătății a declarat ieri că cele mai multe răni par să fie la fețe și mâini.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”