USR pune la dispoziția celor care au pensia calculată greșit modelul contestației pentru instanță și cere PSD și PNL să adopte soluțiile USR pentru a corecta, de urgență, aberațiile din legea pensiilor

USR pune la dispoziția celor care au pensia calculată greșit modelul contestației pentru instanță și cere PSD și PNL să adopte soluțiile USR pentru a corecta, de urgență, aberațiile din legea pensiilor
Deputatul USR Cristian Seidler. Sursa foto: usr.ro

În timp ce persoanele cu dizabilități își strigă disperarea în stradă, asemenea minerilor, siderurgiștilor și altor categorii grav nedreptățite de noua lege a pensiilor, PSD și PNL tărăgănează în continuare dezbaterea și adoptarea propunerilor USR de corectare a aberațiilor din lege. Cerem lui Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă să asculte vocea acestor oameni, iar PSD și PNL să adopte, de urgență, modificările propuse de USR. Totodată, USR vine în sprijinul pensionarilor și prin punerea la dispoziție a unui model de contestație prin care să atace, în instanță, deciziile greșite de recalculare. Formularul poate să fie completat și depus la tribunalul din județul de domiciliu.

„Pentru că am discutat cu mulți pensionari care ne-au spus că nu au banii necesari pentru a apela la un avocat și pentru că aceștia au la dispoziție doar 45 de zile în care să conteste deciziile de recalculare, chiar dacă au cerut sau nu lămuriri de la casele de pensii și chiar dacă nu au primit răspuns, am venit cu un formular general de contestație. Încurajăm toți pensionarii care au dubii serioase că deciziile lor de recalculare sunt întocmite corect să se adreseze instanței în termen de 45 de zile de la primirea deciziei, altfel este pierdut orice alt demers ulterior”, afirmă deputatul USR Cristian Seidler, vicepreședinte al Comisiei pentru muncă din Camera Deputaților.

Formularul-tip pus la dispoziție de USR acoperă patru situații, cele mai frecvente, după cum a reieșit din discuțiile cu pensionarii:
– calcularea eronată a punctajelor anuale
– calcularea greșită a punctelor de stabilitate
– calcularea greșită a punctelor cuvenite pentru gradul I, II sau III de invaliditate
– calcularea eronată a numărului suplimentar de puncte pentru munca în grupele de muncă/în condiții deosebite sau condiții speciale.

Pensionarii mai trebuie să știe că aceste contestații sunt scutite de taxă judiciară de timbru și că, în anumite condiții, statul le poate acoperi cheltuielile cu un avocat.

„Anul trecut a fost adoptată legea USR privind ajutorul public judiciar, lege care oferă acces mai facil la justiție. Cei care au un venit net pe membru de familie de până la 925 de lei pot cere Baroului să le acorde un avocat plătit de stat. Dacă venitul net pe membru de familie este de până la 1.850 de lei, statul poate acoperi jumătate din cheltuieli. Pensionarii să ceară sprijin, este dreptul lor”, explică deputata USR Oana Murariu, membră a Comisiei juridice din Camera Deputaților.

Reamintim că USR a pus la dispoziția pensionarilor și o cerere-tip prin care să poată solicita caselor de pensii buletinul de calcul care stă la baza deciziilor lor de recalculare, cu detalierea pe luni și ani a stagiilor de cotizare (contributiv și necontributiv), precum și a stagiului asimilat.

De un an de zile, USR arată ce probleme sunt în noua lege a pensiilor și a venit cu soluții pentru toate nedreptățile provocate de noul act legislativ.

„Deși am semnalat încă din noiembrie anul trecut, noua lege a pensiilor – menită să elimine inechitățile din sistemul public de pensii – a creat noi inechități, în special pentru cei care au lucrat în grupe de muncă și pentru cei cu dizabilități. Soluțiile legislative au fost depuse de USR, în urma discuțiilor cu pensionarii, coaliția PSD-PNL le are pe masă și nu există niciun motiv pentru care să nu le adopte rapid”, declară deputatul USR Cristian Seidler.

USR a formulat, prin proiectul de lege depus acum câteva luni, mai multe propuneri de îndreptare a aberațiilor din noua lege a pensiilor, atât în beneficiul persoanelor cu dizabilități, cât și al celor care au lucrat în grupe de muncă. Reamintim că, odată cu aplicarea legii PSD-PNL a pensiilor, aceste categorii s-au trezit cu pensii recalculate mai mici și cu 60%.

În cazul celor care au muncit în grupe de muncă, USR cere recunoașterea condițiilor deosebite și speciale de muncă, astfel încât aceste persoane să beneficieze în continuare de reducerea vârstei de pensionare și de modul mai avantajos de calcul al pensiei. În cazul celor cu dizabilități, USR cere stabilirea valorii punctului de referință în funcție de stagiul de cotizare conform legilor în vigoare la data pensionării, precum și dublarea punctelor suplimentare pentru persoanele cu handicap grav sau handicap mediu, astfel încât să fie compensate corect eforturile suplimentare pe care acestea le depun în activitatea lor profesională.

Din păcate, PSD și PNL refuză celor cu dizabilități și celor care au lucrat în grupe de muncă dreptul de a avea un trai decent și blochează în continuare, în comisiile din Senat, dezbaterea și adoptarea propunerilor USR.

Material susținut de USR

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”