Barcelona și Mallorca vor trece la o climă asemănătoare deșertului până în 2050, avertizează un studiu despre secetă

Barcelona și Mallorca vor trece la o climă asemănătoare deșertului până în 2050, avertizează un studiu despre secetă
Foto: Hepta MMA / F.F.

Spania se transformă într-o țară cu climat de tip deșert, potrivit unui nou studiu privind relația dintre încălzirea globală și secetă.
Țara mediteraneană se află în mod clar în prima linie a schimbărilor climatice în Europa. Acum, cercetătorii de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) din Barcelona au aprofundat elementele vitale ale climatului.

Precipitațiile vor scădea cu până la 20%

Până în 2050, ei prevăd că precipitațiile vor scădea cu până la 20% în comparație cu nivelurile actuale. Acest lucru ar duce Spania de la un climat mediteranean temperat într-unul de stepă sau chiar deșert, conform sistemului Köppen, care împarte lumea în cinci zone climatice diferite bazate pe creșterea plantelor, anunță Euronews.

„Procesul de încălzire rezultat în urma schimbărilor climatice a fost foarte pronunțat în Spania continentală și Insulele Baleare, reprezentând un adevărat punct fierbinte”, scriu cercetătorii.

Prezentate la Congresul Internațional de Meteorologie al Societății Europene de Meteorologie (EMS) de la Barcelona la începutul acestei luni, descoperirile lor dezvăluie un climat în flux grav.

Cât de mult s-a încălzit Spania?

Între 1971 și 2022, temperaturile în Spania continentală și Insulele Baleare (inclusiv destinația populară de vacanță Mallorca) au crescut cu 3,27°C.

Aceasta este cu mult peste media mondială de 1,19 °C și media mediteraneană de 1,58 °C, potrivit experților de la Centrul de Evaluare și Politică a Solurilor (CPSV) al UPC.

Zilele de vară – în care temperatura maximă zilnică este de 25°C sau mai mult – au crescut de la 82,4 în 1971 la 117,9 în 2022: o creștere de 43%. Peste o jumătate de secol, vara s-a întins pentru o medie de 36 de zile în Spania.

Între timp, nopțile tropicale – în care mercurul nu scade sub 25°C – au crescut de la 1,73 la 14,12.
Creșterea numărului nopților tropicale se concentrează în Podișul de Sud, văile râurilor Guadalquivir și Ebro, precum și coasta mediteraneană, notează cercetătorii.

În ceea ce privește valurile de căldură, frecvența acestor canicule a crescut de la mai puțin de una pe an în medie între 1971-1980, la aproape două în deceniul 2013-2022. Valurile de căldură au devenit și ele mai lungi, de la trei la nouă zile în medie.

Schimbările climatice aduc seceta și cresc numărul precipitațiilor extreme

Studiul arată o „legătură puternică” între creșterea temperaturilor și scăderea precipitațiilor în Spania în ultimii 50 de ani.
Între 1971 și 2022, precipitațiile s-au diminuat cu o rată de 0,93 mm pe an, ducând țara către crize mai mari de secetă care au afectat cetățenii și muncitorii.

În același timp, precipitațiile extreme au crescut în cea mai mare parte a Spaniei. Precipitațiile torenţiale (scăzând cu peste 60 mm/zi) au crescut în Andaluzia, Castilla La Mancha, Murcia, Valencia, sudul Cataloniei, Insulele Baleare, Aragon, Navarra, Țara Bascilor și Asturias.

Aceste averse sunt concentrate în special pe coasta Mediteranei, potrivit studiului. Precipitațiile extreme pot provoca inundații și nu compensează secetele.

„Practic pe întreg teritoriul, asocierea dintre încălzirea progresivă și tendința spre reducerea precipitațiilor este foarte semnificativă”, concluzionează autorii.

Până la jumătatea secolului, numărul zilelor de vară ar crește cu 22,7 și nopților tropicale cu 7,2 în medie în toată țara, comparativ cu perioada 2013-2022.

Secetele vor continua să se prelungească și, ceea ce va duce la o „schimbare fundamentală” a climei Spaniei, deoarece aceasta trece de la un climat mediteranean cald de vară la un climat semi-arid rece în unele părți, sub sistemul Köppen.

Clima de stepă „rece” va fi clima dominantă în Spania continentală până în 2050 (aproximativ 40%), înlocuind progresiv climatul tipic mediteranean, adaugă cercetătorii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)