Raed Arafat a oferit ultimele detalii despre situația din județul Galați: „Avem mobilizați peste 1.000 de pompieri cu mijloace de intervenție” /”Sunt alocate 250 de containere, dar dacă este nevoie de completare, se va face acest lucru” (VIDEO_

Raed Arafat a oferit ultimele detalii despre situația din județul Galați: Avem mobilizați peste 1.000 de pompieri cu mijloace de intervenție /Sunt alocate 250 de containere, dar dacă este nevoie de completare, se va face acest lucru (VIDEO_
Sursa foto: Facebook / Raed Arafat

Până la ora 21:00 a fost în vigoare un Cod galben de ploi pentru mai multe localități din județul Galați. Sunt așteptate precipitații și de 30 l/m2. Mai mult, o nouă viitură a avut loc în comuna Cuca din județul Galați, în această după amiază.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a avut o intervenție în cadrul Știrilor B1 TV, unde a dat mai multe detalii cuprivire la situația din județul Galați.

„Avem mobilizați peste 1.000 de pompieri cu mijloace de intervenție, în județul Galați”

Arafat a fost întrebat dacă suntem pregătiți pentru ceea ce urmează acolo, dat fiind că e în vigoare un Cod galben.

“Referitor la localitatea Cuca, vreau să vă spun că ai mei colegi au fost acolo, au avut discuții și cu primarul. A fost o viitură scurtă, într-adevăr, dar la acest moment, cel puțin acum vreo 45 de minute nu mai ploua și viitura a scăzut semnificativ și nu este impact asupra caselor. Asta este informația pe care o avem la momentul acesta, situația fiind în dinamică.

În rest, într-adevăr a plouat. Este o zonă din Galați sub un Cod portocaliu, dar până acum nu sunt efecte care să impună o reacție imediată. Clar că avem echipe mult mai multe decât ar avea Galați, de obicei, pentru că avem mobilizați de azi dimineață peste 1.000 de pompieri cu mijloace de intervenție, în județul Galați, în zona sinistrată, care toată ziua de astăzi au lucrat pe înlăturarea efectelor și vor continua mâine și cât trebuie, până situația este stabilizată”.

„Echipele sunt pregătite, avem echipe, avem dotare”

Întrebat cum ar trebui procedat pe viitor și cine a greșit într-o astfel de situație, Arafat a răspuns:

“Situația care a fost acum a fost o situație extraordinară, fără precedent, cu peste 220-230 litri, într-o perioadă foarte scurtă. Deci am văzut ce s-a întâmplat și în restul Europei, deci acest ciclon a avut un impact devastator pe mai multe țări și indiferent cât ne pregătim, sunt momente în care, într-adevăr, orice sistem de urgență poate fi depășit la un anumit moment.

Noi încercăm să colaborăm cu autoritățile și să explicăm populației cum să se comporte, ce să facă, dar sunt momente în care, într-adevăr, poate să fie populația luată prin surprindere, de o viitură care, totuși s-a dat o avertizare că este o situație gravă, dar nimeni nu a crezut sau nimeni nu s-a așteptat să fie situația atât de gravă cum a fost atunci. Și asta este. Deci, echipele sunt pregătite, avem echipe, avem dotare, dar sunt momente în care, într-adevăr, nu poți să faci față așa cum se așteaptă de la tine, nu pentru că te-ai pregătit prost, ci pentru că ce se întâmplă în natură și ce se întâmplă în contextul schimbărilor climatice, este ceva care depășește așteptările care au fost până acum”.

“În țară suntem pregătiți, în zonele care au fost afectate suntem pregătiți, deja la Vaslui nu mai este nicio intervenție, la Galați vor continua intervențiile de sprijin al populației și cu toate forțele pe care le avem, clar, orice situație care apare, vom face tot ce este posibil să nu se întâmple nimic, să nu fie impact negativ asupra populației, tot ce este posibil. Și, bineînțeles, vom veni în sprijinul populației oricând este nevoie”, a mai spus Arafat.

„Sunt alocate 250 de containere, dar dacă este nevoie de completare, se va face acest lucru”

Șeful DSU a fost chestionat și cu privire la taberele pentru sinistrați, ce planuri sunt luate în considerare pentru aceștia.

“Deci sunt pe drum, continuu ajung containerele de la A.N.R.S.P.S. și se montează. Eu astăzi am fost în Galați. Am discutat cu mai mulți oameni, care, inițial, au zis că nu vor containere, acum doresc containere să fie instalate lângă casele lor și se lucrează în acest aspect, pentru că fiecare container trebuie dus, trebuie instalat, trebuie montat și se lucrează la această situație. La acest moment, sunt alocate 250 de containere, dar dacă este nevoie de completare, se va face acest lucru”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)