Care este cel mai dăunător tip de carne pe care mulți români o consumă pe săturate: „Ne intoxică practic”

Care este cel mai dăunător tip de carne pe care mulți români o consumă pe săturate: „Ne intoxică practic”
Foto: Pixabay

Informațiile despre alimentație și sănătate sunt tot mai accesibile, iar alegerea celor mai sănătoase opțiuni alimentare devine crucială. Peștele este adesea lăudat pentru conținutul său ridicat de acizi grași omega-3, proteine de înaltă calitate și vitamine esențiale. De-a lungul timpului, a fost considerat o opțiune sănătoasă în comparație cu alte tipuri de carne.

Peștele, un pericol pentru sănătate, din cauza poluării

Adriana Olteanu, nutriționist cunoscut, a dezvăluit că, surprinzător, peștele, considerat de mulți drept o alegere sănătoasă, ar putea fi mai dăunător decât am crede.

Aceasta afirmație provine din preocupările legate de poluarea apelor și contaminarea cu substanțe toxice. Iată de ce peștele este considerat, conform nutriționistului, un tip de carne dăunătoare și ce impact poate avea asupra sănătății noastre.

Din păcate, imaginea pozitivă este umbrită de realitățile curente legate de poluarea mediului și contaminarea peștilor.

Adriana Olteanu a declarat că, în opinia sa, peștele poate fi considerat cel mai dăunător tip de carne disponibil în prezent. „Dacă mă întrebi astăzi, nu știu ce ți-aș fi spus dacă mă întrebai acum 10 ani, dar astăzi pot să spun că în opinia mea peștele este cea mai dăunătoare carne”, afirmă aceasta. Motivul principal este poluarea extinsă a apelor oceanice și a altor surse de apă.

Peștele, indiferent că este sălbatic sau de crescătorie, conține poluanți

Peștele, indiferent că este sălbatic sau de crescătorie, poate conține niveluri semnificative de microplastic și mercur. Plasticul a devenit o problemă globală, iar particulele sale microscopice ajung în oceane și în lanțul trofic maritim.

„Peștele conține foarte mult microplastic și conține foarte mult mercur, ne intoxică practic”, spune Olteanu. Aceste substanțe toxice pot avea efecte devastatoare asupra sănătății umane.

Microplasticul, de exemplu, poate provoca probleme digestive și poate afecta funcția imună, iar mercurul este cunoscut pentru efectele sale negative asupra sistemului nervos și a funcției cognitive.

Un alt aspect îngrijorător este prezența metilmercurului în pește. Chiar dacă am reuși să curățăm apele de poluare, peștii ar continua să acumuleze metilmercur, deoarece acest compus se formează natural în sedimentele de pe fundul mării.

„Să știi că pe fundul mărilor și oceanelor în mod natural sedimentele produc o substanță care se numește metilmercur și ea este înghițită de pești”, explică Adriana Olteanu. Astfel, chiar și peștii crescuți în ape teoretic curate vor conține acest toxic.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)